Przepisy: Kuchnie świata
Zapiekana cykoria
- łatwe
- do 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: lunch, podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: bezglutenowa, niskokaloryczna,
Głowne składniki: warzywa , owoce,
Okazje: przyjęcie , afrodyzjaki,
Sposób przygotowania: pieczone, smażone,
- Autor: BibliaSmakow
-
Składniki:
1 pomarańcza
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
3 ząbki czosnku
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka posiekanych liści bazylii
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
szczypta oregano
1 łyżeczka soli (użyłam świeżo mielonej, gruboziarnistej soli morskiej)
Sposób przygotowania:
Pomarańczę przelać wrzątkiem. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok i skórkę wymieszać z octem balsamicznym i syropem klonowym. Zdjąć pokrywkę z patelni, dodać do cykorii zioła: bazylię, natkę i oregano. Doprawić solą i pieprzem kajeńskim, posypując równo wszystkie połówki cykorii. Zalać sosem z octu balsamicznego i dusić pod przykryciem jeszcze około 3 minuty.
Piekarnik nagrzać do 200ºC (piekłam z opcją grzania góra-dół).
W naczyniu żaroodpornym ułożyć połówki cykorii, zalać sosem z patelni. Zapiekać 20 minut, po tym czasie wyjąć i podawać. Zapiekana cykoria najsmaczniejsza jest na ciepło, można ją podać z grzankami, chlebem lub solo;).
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.