Zapiekana cykoria

  • łatwe
  • do 60 min

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: lunch, podwieczorek, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: bezglutenowa, niskokaloryczna,

Głowne składniki: warzywa , owoce,

Okazje: przyjęcie , afrodyzjaki,

Sposób przygotowania: pieczone, smażone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

4 cykorie
1 pomarańcza
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
3 ząbki czosnku
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka posiekanych liści bazylii
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
szczypta oregano
1 łyżeczka soli (użyłam świeżo mielonej, gruboziarnistej soli morskiej)

Sposób przygotowania:

Cykorie oczyścić z zewnętrznych liści i przekroić wzdłuż na pół. Czosnek obrać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekany czosnek, smażyć około minutę. Na patelni ułożyć połówki cykorii, przykryć i smażyć 5 minut. Cykorie odwrócić, znów przykryć i smażyć kolejne 5 minut.
Pomarańczę przelać wrzątkiem. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok i skórkę wymieszać z octem balsamicznym i syropem klonowym. Zdjąć pokrywkę z patelni, dodać do cykorii zioła: bazylię, natkę i oregano. Doprawić solą i pieprzem kajeńskim, posypując równo wszystkie połówki cykorii. Zalać sosem z octu balsamicznego i dusić pod przykryciem jeszcze około 3 minuty.
Piekarnik nagrzać do 200ºC (piekłam z opcją grzania góra-dół).
W naczyniu żaroodpornym ułożyć połówki cykorii, zalać sosem z patelni. Zapiekać 20 minut, po tym czasie wyjąć i podawać. Zapiekana cykoria najsmaczniejsza jest na ciepło, można ją podać z grzankami, chlebem lub solo;).

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012