Przepisy: Kuchnie świata
Zupa czosnkowa z kaszą
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: tanie
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: inne
Okazje: inne
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
80 g kaszy jęczmiennej
2 łyżki smalcu
1 mała cebula
800 ml wody lub wywaru z kości wieprzowych
min. 3 ząbki czosnku
pieprz mielony majeranek
tarty kminek
imbir
sól
pietruszka albo lubczyk
2 łyżki smalcu
1 mała cebula
800 ml wody lub wywaru z kości wieprzowych
min. 3 ząbki czosnku
pieprz mielony majeranek
tarty kminek
imbir
sól
pietruszka albo lubczyk
Sposób przygotowania:
Opłukaną kaszę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Na patelni na smalcu lekko podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, do której dodajemy czosnek utarty z solą, majeranek, kminek i imbir.
Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę, zalewamy wodą lub wywarem z kości wieprzowych i gotujemy. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki albo lubczykiem.
Zupę najlepiej podawać ze świeżym chlebem.
Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę, zalewamy wodą lub wywarem z kości wieprzowych i gotujemy. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki albo lubczykiem.
Zupę najlepiej podawać ze świeżym chlebem.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.