Zupa czosnkowa z kaszą

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: inne

Okazje: inne

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

80 g kaszy jęczmiennej
2 łyżki smalcu
1 mała cebula
800 ml wody lub wywaru z kości wieprzowych
min. 3 ząbki czosnku
pieprz mielony majeranek
tarty kminek
imbir
sól
pietruszka albo lubczyk

Sposób przygotowania:

Opłukaną kaszę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Na patelni na smalcu lekko podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, do której dodajemy czosnek utarty z solą, majeranek, kminek i imbir.
Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę, zalewamy wodą lub wywarem z kości wieprzowych i gotujemy. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki albo lubczykiem.

Zupę najlepiej podawać ze świeżym chlebem.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012