Niedokrwistość. Anemia

Przyczyny niedokrwistości
Krwinki czerwone powstają w szpiku. Aby ich produkcja przebiegała prawidłowo, konieczne jest współdziałanie różnych czynników. Najważniejsze z nich to:
- zdrowy, dobrze funkcjonujący szpik;
- dobre zaopatrzenie organizmu w substancje potrzebne do produkcji krwinek, przede wszystkim żelazo, kwas foliowy i witaminę B12, ale także we wszystkie inne ważne składniki, potrzebne do życia wszystkim tkankom, na przykład białko i minerały oraz inne witaminy;
- dostateczna produkcja erytropoetyny w nerkach. Jest to substancja, która pobudza szpik do produkcji krwinek.
Ilość krwinek we krwi zależy nie tylko od aktywności i sprawności szpiku. Do utrzymania prawidłowej liczby krwinek czerwonych muszą być spełnione jeszcze dwa warunki:
- szczelność układu naczyniowego, by krew nie wydostawała się poza łożysko naczyniowe;
- warunki w organizmie zapewniające krwinkom odpowiednio długie życie, czyli od 90 do 120 dni.
Niespełnienie tych warunków prowadzi do niedokrwistości. Niedokrwistość może być zatem spowodowana:
- uszkodzeniem szpiku (uszkodzenie szpiku polekowe, toksyczne lub w przebiegu ciężkich infekcji, po chemioterapii nowotworów, po napromieniowaniu);
- niedoborem żelaza (nieodpowiednia dieta, zwykle za mało produktów mięsnych w diecie, zaburzenia wchłaniania żelaza w przewodzie pokarmowym, utrata żelaza wskutek krwawień, na przykład w chorobie wrzodowej, hemoroidach, rak jelita grubego);
- niedoborem witaminy B12, spowodowanym przeważnie zaburzeniami jej wchłaniania wskutek uszkodzenia śluzówki przewodu pokarmowego);
- niedoborem kwasu foliowego (nieprawidłowa dieta – za mało warzyw i owoców);
- niedożywieniem (niedobór wielu składników - białka, żelaza, minerałów w diecie, wyniszczenie organizmu wskutek ciężkich chorób);
- utratą krwi z powodu krwawień i krwotoków (krwawienie z wrzodu żołądka lub dwunastnicy, krwotok z żylaków przełyku u osób z marskością wątroby, krwawienia z hemoroidów, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, masywny krwotok z nosa czy uszkodzenie naczyń wskutek urazu);
- powiększeniem śledziony (splenomegalia) i związane z tym nadmierne niszczenie krwinek;
- obecnością w organizmie substancji, uszkadzających krwinki czerwone, na przykład toksyn bakteryjnych, niektórych leków;
- niedoborem erytropoetyny, spowodowany uszkodzeniem nerek lub niedoczynnością tarczycy.
