Właściwa dieta w profilaktyce choroby wieńcowej a także dla osób, które już chorują
Trzeba być świadomym różnicy pomiędzy „dietą obniżającą cholesterol” a „dietą o obniżonej zawartości cholesterolu”. W profilaktyce choroby wieńcowej chodzi o stosowanie tej pierwszej. Dieta obniżająca cholesterol to: mało cholesterolu, sporo błonnika pokarmowego, sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Co powinna uwzględniać dieta przciwdziałająca chorobie wieńcowej?
Należy utrzymać optymalną masę ciała (zapobiegać nadwadze i otyłości)
Optymalna masa ciała oznacza, że tzw. wskaźnik masy ciała – BMI (z ang. Body Mass Index) mieści się w przedziale 20 – 25 kg/m2.
Dieta, która doprowadzi do redukcji masy ciała, musi mieć mniejszą kaloryczność, niż ta, przy której masa ciała pozostaje niezmieniona. Żeby chudnąć w tempie około 1kg na tydzień, trzeba zmniejszyć dzienną ilość kalorii o około 1000. Wtedy w ciągu tygodnia uzbiera się deficyt równy 7000 kal, co oznacza zużycie 1kg z posiadanych w tkance tłuszczowej zapasów.
Ograniczenie ilości tłuszczu całkowitego, tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Względny wzrost ilości spożywanych tłuszczów wielo- i jednonienasyconych
Zalecana zawartość tłuszczu w spożywanych codziennie produktach to taka, która daje 30 proc. energii. Pozostałe 70 proc. powinno pochodzić ze składników innych, niż tłuszcz, przede wszystkim węglowodanów - czyli produktów zbożowych, warzyw, owoców, w mniejszym stopniu - z białka.
Ważna jest nie tylko całkowita ilość tłuszczów, ale także proporcje kwasów tłuszczowych, z których są zbudowane. W zależności od obecności lub nie, podwójnych wiązań w ich cząsteczkach, oraz ich ilości, dzielimy je na kwasy tłuszczowe nasycone (nie ma podwójnych wiązań), jednonienasycone (jedno podwójne wiązanie w cząsteczce) i wielonienasycone (więcej podwójnych wiązań).
Niezdrowe są kwasy tłuszczowe nasycone. Ich źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, ale nie tylko. Znajdują się na przykład w mięsie, smalcu, maśle, śmietanie, twardych margarynach, oleju palmowym i oleju kokosowym. Ich szkodliwy wpływ na zdrowie wynika stąd, że podnoszą poziom cholesterolu całkowitego, frakcji LDL (czyli cholesterolu „złego”, powodującego miażdżycę) i triglicerydów.
Duże spożycie tłuszczów nasyconych wiąże się ze znacznie zwiększonym ryzykiem choroby wieńcowej.
Źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych są: oliwa, rzepak, awokado, większość orzechów, olej z orzeszków ziemnych i mięso. Są to tłuszcze, które obniżają poziom cholesterolu całkowitego, LDL i triglicerydów, nie wpływając na poziom HDL, lub lekko go podwyższają. Oliwa z oliwek, jako ważny składnik diety śródziemnomorskiej, ma znaczący wpływ na niską zapadalność na chorobę wieńcową w krajach basenu Morza Śródziemnego, w porównaniu z krajami o innych nawykach żywieniowych.
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone znajdują się w tłuszczach zawartych w warzywach, oleju rybnym, większości miękkich margaryn, orzechach (włoskich) i nasionach, np. słonecznika, kukurydzy, sezamu, soi.
Oleje kokosowy i palmowy zawierają więcej nasyconych niż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom cholesterolu całkowitego, LDL i triglicerydów bardziej niż tłuszcze jednonienasycone. Powodują jednak także spadek poziomu HDL, niewielki, ale jednak niekorzystny.