Izraelscy naukowcy zachęcają do jedzenia ciast i pączków na śniadanie, twierdząc, że posiłki wysokobiałkowe i z dużą zawartością węglowodanów na dłużej dają uczucie sytości, przez co ułatwiają odchudzanie. Niestety ich zdania nie podzielają dietetycy i lekarze twierdząc, że tego typu dieta...
czytaj więcej »03-08-2012
2 tysiące złotych za kilogram ziemniaków. Kto chętny?
Zastanawiałam się ostatnio co bym zrobiła, gdybym miała fortunę. Co prawda, od przybytku głowa nie boli, ale lekko pewnie by nie było.
Jedno jest pewne: na dobre jedzenie na pewno bym nie żałowała.
Znalazłam ostatnio w Internecie listę najdroższych produktów świata.
Wśród nich są nawet ziemniaki! Niestety nie nasze polskie.
ich niewiele - rocznie tylko 100 ton. Ich smak jest lekko słonawy. Kosztują
ok. 2 tys. zł za kilogram. Chętnych nie brakuje.Podobno zapisują się nawet na listę oczekujących. Ciekawe z czym je jedzą, bo schabowy chyba do nich nie pasuje?
Jedną z najdroższych ryb jest tuńczyk błękitnopłetwy. Trzy lata temu na
aukcji rybnej w Tokio sprzedano tuńczyka o wadze 128 kg za ponad 100 tys.
dolarów. Średnio wychodzi ponad 800 dolarów za kilogram. To jeszcze nic.
Miłośnicy kawioru płacą za ikrę z jesiotra perskiego, siewrugi czy bieługi
nawet 25 tys. dolarów za kilogram. Cenę znacznie podnosi opakowanie -
luksusowy kawior nie będzie przecież zapakowany w zwykły słoiczek czy
puszkę. Opakowanie wykonane jest z 24-karatowego złota.
Słono płaci się także za herbaty. Chińską Tieguanyin kosztuje nawet 6,6 tys.
dolarów za pół kilograma. Jeszcze droższa jest chińska Da Hong Pao - w
zależności od klasy jakości potrafi kosztować nawet 30 tys. dolarów za
kilogram.
Na liście najdroższych produktów są jeszcze grzyby matsutake,
których cena wynosi ok 2 tys. dolarów za kilogram.
Są drogie, bo nie rosną masowo. Są jeszcze białe trufle - miłośnicy płacą za
nie około 14 tys. dolarów.
Chętnie spróbowałabym arbuzów Densuke, które uprawia się na wyspie Hokkaido.
Mają ciemną skórą i ponoć niepowtarzalny smak. Rekordzista został sprzedany
za ponad 6 tys. dolarów czyli prawie za 20 tys. zł.
Niestety w Lotto szóstki nie trafiłam więc muszę obejść się smakiem albo
kupić sobie popularną odmianę arbuza za parę złotych. Też dobry.
Pocieszające jest to, że nie mając fortuny możemy spróbować wykwintnych
produktów np. w restauracjach. Zamiast płacić za kilogram herbaty można
zamówić filiżankę. I portfel tak bardzo nie ucierpi.
Jak sądzicie, czy za kilka chwil przyjemności warto zapłacić każdą cenę? Ile
jesteście w stanie wydać na dobre jedzenie?
Wpisy które mogą Cię zainteresować
-
data publikacji: 2012-07-31 09:32:00
Słodkie i kaloryczne śniadanie odchudza!
-
data publikacji: 2012-07-24 11:43:00
Już nas nie oszukają!
No chyba, że wymyślą jak obejść przepisy, a jak wiadomo Polak potrafi i nawet z wody szynkę zrobi. Unia Europejska nareszcie zmienia zasady dotyczące znakowania i nazywania towarów. Przepisy już weszły w życie, ale producenci mają jeszcze 2,5 roku by się do nich stosować. Sporo zmian...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-07-20 14:12:00
Mleko sojowe niedobre dla zębów ?
Mleko sojowe jest otrzymywane z ziaren sojowych. Nie zawiera laktozy, więc mogą je pić osoby, które jej nie tolerują. Ma sporo białka i witamin z grupy B, nie ma cholesterolu. W porównaniu do mleka krowiego zawiera jednak mniej wapnia i witaminy D. Ostatnio mleko sojowe wzięli pod...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-07-17 14:55:00
Domowe też mogą być trujące. Uwaga na przetwory.
Ja już robiłam kompot z czerwonych porzeczek, pierwsze słoiczki musu jabłkowego z papierówek, lada dzień ruszam z ogórkami. Wiśnie zaś nastawiłam na nalewkę.
Ostatnio się dowiedziałam, że do przetworów, owoce pestkowe należy pozbawić pestek, ponieważ zawierają amigdalinę, która w żołądku...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-07-12 11:01:00
Na obiad nie tylko w piątek i nigdy panga!
To, że ryby są zdrowe i warto je jeść, wiedzą niemal wszyscy. Ale ja znalazłam nowe potwierdzenie tego, że powinny być jak najczęściej na naszych talerzach. Naukowcy udowodnili, że osoby, które jedzą dużo ryb, są mniej zagrożone ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego i odbytnicy....
czytaj więcej »
Popularne
-
Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
Czas, kiedy babcia i dziadek na pierwszy rzut oka kojarzyli się z tą funkcją w rodzinie,...
-
Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
Dobrze dobrana fryzura może odjąć nawet 5 lat. No i jest dużo tańsza niż zabiegi medycyny...
-
Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
O tym, jak wybierać zdrowe egzemplarze azalii i jak je pielęgnować, żeby długo kwitły,...
-
Seks po 50-tce i do końca życia
Czy przychodzi moment w życiu człowieka, że powinien powiedzieć - jestem za stary, za stara,...
-
Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
O tym, co robić, żeby storczyki w doniczce zakwitły drugi raz, a może trzeci i czwarty,...
- Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
- Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
- Seks. Zaburzenia erekcji
- Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
- Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
- Prostata (czyli gruczoł krokowy lub stercz). Leczenie łagodnego przerostu
- Braki zębowe należy uzupełniać. Mało bólu za to dużo pieniędzy
- Parada Seniorów 2015
- Nowa piramida żywieniowa. Jak zdrowo się odżywiać i żyć?
- Czy efekt jojo jest szkodliwy dla organizmu?
- Ulgi i zniżki dla osób starszych
- Starsze kobiety mają lepsze wyczucie stylu
- Jak egzekwować prawo pacjenta do leczenia bez bólu?
- Henri Matisse. Wycinanki
- “Kurczak ze śliwkami”, reż. Marjane Satrapi i Vincent Paronnaud, Francja/Niemcy /Belgia
Kwiecień 2024 | ||||||
PN | WT | ŚR | CZ | PT | SO | ND |
01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 |
08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |
zdzisiu | 03-08-2012
abisu | 08-08-2012
benio | 28-08-2012