rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

12-07-2012

Na obiad nie tylko w piątek i nigdy panga!

 

To, że ryby są zdrowe i warto je jeść, wiedzą niemal wszyscy. Ale ja znalazłam nowe potwierdzenie tego, że powinny być jak najczęściej na naszych talerzach. Naukowcy udowodnili, że osoby, które jedzą dużo ryb, są mniej zagrożone ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego i odbytnicy. Zatem jedzmy ryby, ale najlepiej morskie. Dzieci i kobiety w ciąży powinny unikać flądry, która żyje na dnie morza, gdzie zbierają się wszelkie zanieczyszczenia.

 

Ostatnio znajomy opowiadał wrażenia z weekendowego pobytu nad morzem. Denerwował się, bo był z małą córeczką i teściową, która z uporem maniaka codziennie na obiad zamawiała smażoną pangę. A w karcie sola, dorsz, halibut, śledź...gotowane na parze, z grilla, w sosie.

Panga na dobre zagościła w Polsce. Jemy jej coraz więcej. Dlaczego?

Przede wszystkim dlatego, że jest tania i nie ma charakterystycznego rybiego smaku i zapachu. Tyle, że każda złotówka na nią wydana, to stracone pieniądze, bowiem panga jest niezdrowa i nie powinno się jej jeść, a już na pewno nie należy podawać jej dzieciom. Jest tyle innych, dobrych ryb. Tę omijajmy szerokim łukiem.

Do Polski panga trafia z wietnamskich hodowli. Tam żyje w ciasnych akwariach, jest karmiona najtańszą paszą, faszerowana antybiotykami, środkami grzybobójczymi. Ryba ma mało białka, cennych dla nas kwasów omega-3, witamin i minerałów. Poza tym jest rybą słodkowodną, a nie morską. Ryby morskie pomimo tego, że mają kontakt z zanieczyszczeniami, są cenniejszym źródłem wartości odżywczych niż hodowlane. Kupując ryby, wybierajmy mniejsze sztuki, które mają delikatniejszy smak, wąchajmy ją i dotknijmy przez folię, by sprawdzić czy mięso jest sprężyste. Świeża ryba powinna mieć różowe mięso, czystą skórę, wyraźne, niezmętniałe oko i świeży zapach. W przypadku ryb zamrożonych, sprawdzajmy ile jest glazury w masie, bowiem może się okazać, że tańsza będzie świeża rybka. Zwracajmy też uwagę na to jak przechowywane są mrożone filety. Jeśli są uszkodzone, posklejane, a lodówki niedomknięte, to znak, że nie są to dobre warunki dla mrożonek i ryby mogły być już raz rozmrożone i ponownie zamrożone. Takie nie nadają się do spożycia.

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    WIESIA59 | 12-07-2012

    rybę uwielbiam w każdej postaci....grillowaną, smażoną-choć nie zdrowa itd.
  • zgłoś naruszenie

    zdzisiu | 19-07-2012

    Hmmm przypomniała mi Pani wakacje nad morzem, gdzie ryba to mój główny posiłek. Nie dość że pyszna to jeszcze zdrowa. Jadłem raz pangę i z przykrością stwierdzam, że jak dla mnie jest ona bez smaku. Pozdrawiam
  • zgłoś naruszenie

    Agnieszka_Usiarczyk | 21-07-2012

    Panie zdzisiu to bardzo dobrze że panga panu nie zasmakowała :)
  • zgłoś naruszenie

    benio | 01-08-2012

    zawsze warto odwiedzić jakąś pstrągarnię i kupić świeżą rybę, ja chyba tak zrobię w wakacje - akurat niedaleko wczasób jest pstrągarnia i to całkiem wypasiona!
  • zgłoś naruszenie

    benio | 01-08-2012

    świeżą rybę można dostać w porcie - jak tylko jest okazja to trzeba podjechać i spytać kiedy łowią, ew. znaleźć w porcie sklep rybny - tam na pewno jest świeża ryba w lodzie.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2012-07-09 19:40:00

    Zamiast truskawki octan benzylu

    Upały nie odpuszczają. Jeść się nie chce, ale trzeba dużo pić.

    Schładzam się wodą, lemoniadą, zimnym koktajlem owocowym, a ostatnio chłodną, gęstą, gorzką czekoladą do picia z gałką lodów waniliowych z pijalni czekolady Wedel. W gorące dni, dobre są też lody. Ale niestety do dobrej...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-07-07 16:20:00

    Idziemy na jagody!

    
Kto już był w lesie z koszyczkiem? Ja się dopiero wybieram - czekam aż upały trochę zelżeją. Kiedyś, jako nastolatka, nie znosiłam rodzinnych wypraw z mamą i tatą na jagody. Zwykle kończyło się tym, że rozdzielaliśmy się w lesie, oni z moją siostrą chodzili i szukali, a ja siedziałam pod...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-07-06 14:25:00

    Jaki jest związek między jedzeniem, miłością a wegetarianizmem?

     

    Serwisy Today.com i Match.com przepytały internautów, co bardziej liczy się w ich życiu. I okazuje się, że aż 39 proc. samotnych respondentek odpowiedziało, że na rok mogą zrezygnować z seksu, ale na pewno nie z ulubionych dań. Dla porównania podobne zdanie podziela zaledwie 16 proc....
    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-07-03 10:26:00

    Bób jest zdrowy i nie tuczy!

    Jako dziecko, często z babcią i moją siostrą wyjeżdżałyśmy do rodziny niedaleko Kłodzka. Całe dnie spędzałam z kuzynami w sadzie, w ogródkach pełnych warzyw i owoców, podjadając prosto z krzaka truskawki, maliny, wykopując chrupiące marchewki. A popołudniami, z wujkiem Kubą i moją siostrą...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-07-02 13:48:00

    Uwaga na ciasta z kremem i lody

    Długo oczekiwany sezon urlopowy rozpoczęty. Nie zepsujcie go sobie. W wielu atrakcyjnych turystycznie miejscowościach jak grzyby po deszczu wyrastają budy z jedzeniem, z przekąskami, z deserami. Zdarzają się takie, w których nie ma bieżącej wody, lodówki. Te omijajcie szerokim łukiem. I nie...

    czytaj więcej »

Popularne

Listopad 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
webstar 2012