rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

09-07-2012

Zamiast truskawki octan benzylu

Upały nie odpuszczają. Jeść się nie chce, ale trzeba dużo pić.

Schładzam się wodą, lemoniadą, zimnym koktajlem owocowym, a ostatnio chłodną, gęstą, gorzką czekoladą do picia z gałką lodów waniliowych z pijalni czekolady Wedel. W gorące dni, dobre są też lody. Ale niestety do dobrej lodziarni mam spory kawałek, a w sklepie zabrakło właśnie moich ulubionych lodów Häagen-Dazs, na bazie naturalnych składników: świeżej śmietany, mleka, jaj i cukru.

 

Lody czołowych producentów omijam szerokim łukiem, bo są nafaszerowane chemią. Mówi się, że wśród słodyczy to lody są najbardziej chemicznym słodkim przysmakiem. Chciałabym zobaczyć czy ci producenci sami je jedzą i karmią nimi swoje dzieci. Ja na pewno nie będę nabijać ich portfeli.

Wolę sprawdzone lodziarnie, które od lat kręcą smaczne, prawdziwe lody. Takie lody nie są zbyt słodkie, nie mają mocnych kolorów i intensywnych chemicznych zapachów.

 

Gdy będziecie w sklepie, weźcie jakiekolwiek lody i zerknijcie na skład. Lista zwykle jest długa i niestety niekompletna, bowiem producent często nie podaje wszystkich substancji, które dodał do lodów, bo przepisy tego nie nakazują. Pomija się więc np. propan, butan, etanol, aceton i wiele innych. Np. piperonal zastępuje laskę wanilii. Używa się go też w przemyśle perfumeryjnym i jako środek do zwalczania wszy. Wiśniowy smak uzyskuje się dzięki aldehydowi C-17 - w przemyśle wykorzystuje się go do produkcji gumy i barwników. Aldehyd C-18, dodawany jest do produkcji detergentów i ...

do lodów oczywiście - smakują wtedy czekoladowo. Miłośnicy lodów ananasowych, karmieni są octanem etylu, który nadaje smak ananasowy, można nim też czyścić skóry. Aldehyd masłowy, który dodaje się do wytwarzania klejów kauczukowych, ma także inne zastosowanie - nasi producenci dodają go do lodów i uzyskują smak orzechowy, a octan benzylu udaje smak truskawkowy i używany jest też jako rozpuszczalnik azotanów. Z kolei rozpuszczalnika farb olejnych - octanu anyly używa się, by wyprodukować lody bananowe. Ponadto są jeszcze emulgatory i zagęstniki. Omijajcie lody, które mają na etykiecie: E-127, E466, E407, E410, E412.

 

Polecam samemu zrobić lody. I wcale nie potrzeba do tego maszyny do lodów, choć ona ułatwia sprawę. Ukręcone w niej lody można od razu zamrozić. Te robione, bez maszyny trzeba parę razy zmiksować w trakcie zamrażania, by były puszyste i pozbawione kryształków lodu.

Minusem lodów domowej roboty jest to, że trzeba wyjąć je  z zamrażalnika pół godziny przed podaniem. Bez chemicznych dodatków, tak szybko się nie rozmrażają. Spróbujcie je zrobić, smak jest wyśmienity.

W Internecie jest mnóstwo przepisów: na lody z advocatem, chałwowe, z truskawkami, z nutellą, z jagodami, czekoladowe.

Wersja dla leniwych: wystarczy zamrozić sok wyciśnięty z pomarańczy lub z innych owoców i sorbet gotowy.

Może stworzymy naszą listę dobrych lodziarni w różnych miastach? Dokąd chodzicie na prawdziwe lody?

 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    zdzisiu | 19-07-2012

    Uwielbiam lody o smaku bananowym Grycana
  • zgłoś naruszenie

    stars | 23-07-2012

    a ja polecam lody bazyliowe u braci Gesslerów na Krakowskim Przedmieściu - naprzeciwko Przekąsek Zakąsek. Robią je na miejscu - za ladą stoją maszyny do kręcenia lodów. Wybór smaków spory - próbowałam też lodów owsiankowych.
    Też dobre.
  • zgłoś naruszenie

    benio | 01-08-2012

    u gesslera na krakowskim przedmieściu lody bazyliowe - bomba!

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2012-07-07 16:20:00

    Idziemy na jagody!

    
Kto już był w lesie z koszyczkiem? Ja się dopiero wybieram - czekam aż upały trochę zelżeją. Kiedyś, jako nastolatka, nie znosiłam rodzinnych wypraw z mamą i tatą na jagody. Zwykle kończyło się tym, że rozdzielaliśmy się w lesie, oni z moją siostrą chodzili i szukali, a ja siedziałam pod...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-07-06 14:25:00

    Jaki jest związek między jedzeniem, miłością a wegetarianizmem?

     

    Serwisy Today.com i Match.com przepytały internautów, co bardziej liczy się w ich życiu. I okazuje się, że aż 39 proc. samotnych respondentek odpowiedziało, że na rok mogą zrezygnować z seksu, ale na pewno nie z ulubionych dań. Dla porównania podobne zdanie podziela zaledwie 16 proc....
    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-07-03 10:26:00

    Bób jest zdrowy i nie tuczy!

    Jako dziecko, często z babcią i moją siostrą wyjeżdżałyśmy do rodziny niedaleko Kłodzka. Całe dnie spędzałam z kuzynami w sadzie, w ogródkach pełnych warzyw i owoców, podjadając prosto z krzaka truskawki, maliny, wykopując chrupiące marchewki. A popołudniami, z wujkiem Kubą i moją siostrą...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-07-02 13:48:00

    Uwaga na ciasta z kremem i lody

    Długo oczekiwany sezon urlopowy rozpoczęty. Nie zepsujcie go sobie. W wielu atrakcyjnych turystycznie miejscowościach jak grzyby po deszczu wyrastają budy z jedzeniem, z przekąskami, z deserami. Zdarzają się takie, w których nie ma bieżącej wody, lodówki. Te omijajcie szerokim łukiem. I nie...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-06-28 23:52:00

    Słodko i bez kalorii. Liście zamiast cukru.

    Wiecie, że stewia jest jedną z najsłodszych roślin na świecie. Bez wyrzutów sumienia mogą jej używać miłośnicy słodkiej kawy czy herbaty, ponieważ jest nawet 300 razy słodsza niż cukier, przy czym nie ma żadnych kalorii (polecana np.diabetykom) i nie powoduje próchnicy. Za słodki smak stewii...

    czytaj więcej »

Popularne

Listopad 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
webstar 2012