Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

15-12-2014

Mięso dla wegetarian

Często wykorzystuję ciecierzycę w kuchni, ponieważ nie jem mięsa i muszę szukać białka w innych produktach. 

Najbardziej lubię hummus, ale też sałatki z ciecierzycą czy zupy.

Groch włoski jest jednym z podstawowych składników kuchni hinduskiej, arabskiej i pakistańskiej. W Egipcie uznawana jest za afrodyzjak, bo podobno ma działanie pobudzające. Ciecierzyca ma wiele dobroczynnych właściwości. Po pierwsze leczy, np. bóle głowy, kaszel, chore gardło. Liście ciecierzycy są wykorzystywane do robienia okładów w przypadku zwichnięcia kończyny.

Ciecierzyca zawiera m.in. fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik, zawiera też więcej żelaza niż inne rośliny strączkowe. Obniża poziom złego cholesterolu, wzmacnia naczynia krwionośne oraz obniża ryzyko zawału serca, stabilizuje cukier we krwi, a dzięki wysokiej zawartości błonnika chroni przed nowotworami jelita grubego, wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom. Jedzona przez panie w okresie menopauzy, minimalizuje uderzenia gorąca. 

Po drugie, ciecierzyca pozwala także zachować piękny wygląd skóry, włosów i paznokci.

Po trzecie  - odchudza - ma dużo błonnika i niski indeks glikemiczny. 100 gramów ugotowanego grochu włoskiego zawiera ok. 160 kalorii. 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2014-12-11 11:29:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Odżywia, pielęgnuje i leczy

    Miodu, od wieków, na cały świecie używano do jedzenia, leczenia i pielęgnacji. Według naukowców, znano go przynajmniej 30 mln lat temu, choć pszczoły istniały na ziemi już 40 mln lat temu. Lecznicze właściwości miodu, jako pierwsi odkryli ponoć starożytni Egipcjanie i to oni prawdopodobnie...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-12-03 10:21:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Siemię zamiast ryb

    Nasiona lnu czyli inaczej siemienia lnianego dodaję czasem do chlebów, które piekę w domu. Warto wiedzieć, że siemię także leczy. Napar ze zmielonego siemienia pije się przy kłopotach żołądkowych i chorobie wrzodowej, ponieważ działa osłaniająco na błonę śluzową przewodu pokarmowego....

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-11-26 11:55:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Korzeń na zdrowie i dla urody

    Imbir dodaję do potraw i do herbaty, bo lubię jego smak i zapach. Gdy jestem przeziębiona jest obowiązkowym lekiem, ponieważ zawiera substancje przeciwzapalne, działa odkażająco, odświeżająco i rozgrzewająco oraz oczyszcza organizm z toksyn. Imbir ma wiele zalet i jest wykorzystywany w...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-11-19 13:04:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Pomidor z ogórkiem, kawa z mlekiem

    Dziś obalam mity. Na początek szpinak. Był, jest i będzie zmorą wielu wielu dzieci. Znam też dorosłych, którzy byli karmieni szpinakową breją i do dziś omijają te liście szerokim łukiem. Nie będę namawiać do jedzenia go, bo wcale nie jest tak bogaty w żelazo, jak niegdyś uważano. Nie lubicie,...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-11-13 10:12:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Słodkie napoje przyspieszają starzenie się organizmu

    O tym, że cukier to samo zło wiedzą już chyba wszyscy. Potwierdzają to najnowsze amerykańskie badania. Zdaniem naukowców słodzone napoje gazowane mają równie niszczycielski wpływ na organizm, jak palenie papierosów. Wypijanie dwóch szklanek napoju dziennie przyspiesza proces starzenia się...

    czytaj więcej »

Kwiecień 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
webstar 2012