rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

11-12-2014

Odżywia, pielęgnuje i leczy

Miodu, od wieków, na cały świecie używano do jedzenia, leczenia i pielęgnacji. Według naukowców, znano go przynajmniej 30 mln lat temu, choć pszczoły istniały na ziemi już 40 mln lat temu. Lecznicze właściwości miodu, jako pierwsi odkryli ponoć starożytni Egipcjanie i to oni prawdopodobnie zaczęli hodować pszczoły, by pozyskiwać miód. Dziś miód nadal jest chętnie wykorzystywany. W celach leczniczych stosuje się przy chorobach układu krążenia, moczowego i oddechowego. Badania potwierdziły, że działa bakteriobójczo, stymuluje układ immunologiczny, jest zatem dobry na przeziębienie. Ponadto przyspiesza gojenie się ran, koi nerwy, działa nasennie jednocześnie pobudzając do pracy mózg. 

By nie zniszczyć dobroczynnych właściwości miodu, nie należy go podgrzewać zbyt mocno (ulega rozkładowi w temp. powyżej 42 stopni C). Najwięcej skorzystamy, jeśli będziemy go jeść bez rozcieńczania. 

Miód zawiera przede wszystkim łatwo przyswajalne cukry: glukozę i fruktozę oraz wielocukry. Jest bogaty w witaminy: B2, B6, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, kwas foliowy, wit. C, K, B-karoten, dzięki czemu ma działanie lecznicze. Oprócz tego zawiera mikroelementy, np. mangan, cynk, miedź, kobalt, które stymulują produkcję przeciwciał zwiększających odporność. Miód zawiera też inhibinę - enzym, który ma za zadanie niszczyć, bakterie, grzyby oraz wirusy.

Miód wykorzystywany jest nie tylko w kuchni, ale także w salonach kosmetycznych oraz jako składnik kosmetyków do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Doskonale nawilża, odżywia skórę, łagodzi podrażnienia i przyspiesza gojenie się naskórka. Dzięki zawartym w nim cukrom zatrzymuje wilgoć w wewnętrznych warstwach skóry, a przeciwutleniacze, które również wchodzą w jego skład chronią komórki przed uszkodzeniami oraz spowalniają procesy starzenia się skóry. 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2014-12-03 10:21:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Siemię zamiast ryb

    Nasiona lnu czyli inaczej siemienia lnianego dodaję czasem do chlebów, które piekę w domu. Warto wiedzieć, że siemię także leczy. Napar ze zmielonego siemienia pije się przy kłopotach żołądkowych i chorobie wrzodowej, ponieważ działa osłaniająco na błonę śluzową przewodu pokarmowego....

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-11-26 11:55:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Korzeń na zdrowie i dla urody

    Imbir dodaję do potraw i do herbaty, bo lubię jego smak i zapach. Gdy jestem przeziębiona jest obowiązkowym lekiem, ponieważ zawiera substancje przeciwzapalne, działa odkażająco, odświeżająco i rozgrzewająco oraz oczyszcza organizm z toksyn. Imbir ma wiele zalet i jest wykorzystywany w...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-11-19 13:04:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Pomidor z ogórkiem, kawa z mlekiem

    Dziś obalam mity. Na początek szpinak. Był, jest i będzie zmorą wielu wielu dzieci. Znam też dorosłych, którzy byli karmieni szpinakową breją i do dziś omijają te liście szerokim łukiem. Nie będę namawiać do jedzenia go, bo wcale nie jest tak bogaty w żelazo, jak niegdyś uważano. Nie lubicie,...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-11-13 10:12:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Słodkie napoje przyspieszają starzenie się organizmu

    O tym, że cukier to samo zło wiedzą już chyba wszyscy. Potwierdzają to najnowsze amerykańskie badania. Zdaniem naukowców słodzone napoje gazowane mają równie niszczycielski wpływ na organizm, jak palenie papierosów. Wypijanie dwóch szklanek napoju dziennie przyspiesza proces starzenia się...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-11-10 11:04:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Kubek kakao na lepszą pamięć

    Kakao to idealny napój na jesień i zimę. Aromatyczny, słodki i rozgrzewający. A do tego poprawia pamięć. Badania wykazały, że flawonole pozyskane z nasion owoców kakaowca hamują proces pogarszania się pamięci u seniorów. Seniorzy, którzy wzięli udział w badaniu byli na diecie bogatej we...

    czytaj więcej »

Popularne

Listopad 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
webstar 2012