Kuchnia czeska. Knedliki, mięsa i piwo
"Dobre jadło, dobre picie przedłużają życie” - głosi czeskie przysłowie
Poznać coś od kuchni – to znaczy poznać dobrze. Dlatego w dziale „Kuchnia” na portalu superstarsi.pl będziemy prezentować kuchnie narodowe i regionalne - z Europy i świata. Bo przecież nie trzeba spędzać całych miesięcy w podróży, by kulinarnie zwiedzać różne zakątki i poznawać inne, ciekawe smaki. Podróże zaczynają się od pierwszego kroku, a ten nie musi być wcale siedmiomilowy. Dlatego zaczynamy od najbliższych sąsiadów – Czechów. W końcu wydawcą portalu superstarsi.pl jest spółka Sąsiedzi. I to co bliskie, jest dla nas ważne!
„Kuchnią czeską można się zachwycić, jeśli tylko zaakceptuje się powód, dla którego powstała. Otóż nie istnieje ona po to, żeby Czech mógł przeżyć. Powstała, żeby realizować najważniejszy ideał dobrego wojaka Szwejka - przeżyć za wszelką cenę” - napisał w jednym ze swoich felietonów na temat Czech Mariusz Szczygieł, reportażysta „Gazety Wyborczej”, znawca i miłośnik Czech. „Dlatego Czech niemal każdy produkt musi obarczyć wartością dodatkową. Wszystko, co wpada w ręce czeskiej kucharki czy kucharza, staje się od razu cięższe i tłustsze. Tłuszcz w Czechach jest jak czeski humor: nie zna żadnych granic.”
Kuchnia czeska przez dekady pracowała na opinię kuchni ciężkiej i tłustej: mąka, produkty mączne, ziemniaki, knedliki, obfitość mięs (najchętniej czerwonych), wszystko polane gęstymi, śmietanowymi sosami. Jeśli ryba, to chętnie nadziana słoniną. Treściwe zupy, znikoma ilość warzyw, do tego dużo piwa. Taki właśnie jest obraz czeskiej kuchni.
Jak przekonuje w rozmowie z portalem superstarsi.pl Jan Sechter, ambasador Republiki Czeskiej, obraz ten nie do końca jest prawdziwy. Kuchnia czeska bowiem nie wyróżnia się, jego zdaniem, w jakiś znaczący sposób na tle innych kuchni regionu: bawarskiej, austriackiej, czy polskiej. Wszystkie ukształtował klimat i warunki geograficzne i w dużym stopniu - wspólna historia. A Ivana Bilkova, dyrektor Czeskiej Centrali Ruchu Turystycznego dodaje, że tak naprawdę współczesna kuchnia czeska dopiero wraca do korzeni, do tradycji. - Tradycyjne potrawy czeskie były o wiele prostsze i zdrowsze, dużo w nich było np. kasz i warzyw - przekonuje. Przyznaje jednak, że obecnie nie ma co liczyć, by w tradycyjnej czeskiej restauracji w karcie znalazło się danie z kaszą gryczaną.
Poczytaj również
Zobacz więcej na temat: kuchnia, last minute, podróże, przepisy kulinarne, wyjazd turystycznyPodobne dyskusje na forum
Popularne
-
Seks. Zaburzenia erekcji
Rozmowa z Ewą Lisowską-Kanią, psychologiem i seksuologiem, na temat najczęstszej dysfunkcji...
-
Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
Czas, kiedy babcia i dziadek na pierwszy rzut oka kojarzyli się z tą funkcją w rodzinie,...
-
Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
Zrzuć dżinsy, sweter i byle jakie buty. Nie mów „mi już nie wypada" albo "nie zależy”. Między...
-
Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
Barcelona Bus Turistic poza sezonem kursuje na dwóch liniach czerwonej i niebieskiej. Latem...
-
Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
O tym, co robić, żeby storczyki w doniczce zakwitły drugi raz, a może trzeci i czwarty,...
- Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
- Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
- Seks po 50-tce i do końca życia
- Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
- Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
- Przed północą, Richard Linklater
- Jakie witaminy i suplementy powinno się zażywać po 50-tce?
- System elektronicznej Weryfikacji Uprawnień Świadczeniobiorców
- Zgaga. Przyczyny i leczenie.
- Polacy zbyt często lekceważą problemy laryngologiczne
- Łucja z Lammermooru z Metropolitan Opera w Nowym Jorku
- Jakie objawy kwalifikują pacjenta do bronchoskopii?
- Mięśniaki macicy. Częsty problem kobiet przed menopauzą
- „Samsara” reż. Ron Fricke
- „Cyrulik sewilski” z Paryża na wielkim ekranie