Kuchnia czeska. Knedliki, mięsa i piwo
"Dobre jadło, dobre picie przedłużają życie” - głosi czeskie przysłowie
Poznać coś od kuchni – to znaczy poznać dobrze. Dlatego w dziale „Kuchnia” na portalu superstarsi.pl będziemy prezentować kuchnie narodowe i regionalne - z Europy i świata. Bo przecież nie trzeba spędzać całych miesięcy w podróży, by kulinarnie zwiedzać różne zakątki i poznawać inne, ciekawe smaki. Podróże zaczynają się od pierwszego kroku, a ten nie musi być wcale siedmiomilowy. Dlatego zaczynamy od najbliższych sąsiadów – Czechów. W końcu wydawcą portalu superstarsi.pl jest spółka Sąsiedzi. I to co bliskie, jest dla nas ważne!
Fundamenty kuchni czeskiej
- Po pierwsze, knedliki
Knedle bułczane, ziemniaczane, karlowarskie (z ciasta nie drożdżowego), knedle ze słoniną (a jakże, tej w kuchni czeskiej nie może zabraknąć), grzybowe i pełnoziarniste (to ukłon w kierunku zdrowej kuchni, knedle robione są z mąki orkiszowej i preparowanego ryżu). W sumie – kilkadziesiąt odmian, wariacji dodatku do dania głównego lub samodzielnego dania. A jeszcze dochodzą knedliki owocowe, serwowane często na deser – z truskawkami, owocami leśnymi (lub innymi owocami) albo powidłami. Mówiąc wprost: kto nie jadł w Czechach knedla, to jakby w nich wcale nie był.
- Po drugie, mięsa
Przede wszystkim pieczeń wieprzowa, serwowana z kapustą i… knedlami. Najlepszą - ponoć - podają U Kalicha, w praskiej gospodzie, gdzie bywał wojak Szwejk. Kto nie lubi wieprzowiny, powinien skusić się na czeską pieczoną kaczkę (również z kapustą i knedlami). A dla spragnionych lżejszych wrażeń kuchnia czeska ma liczne przepisy i dania ze słodkowodnych ryb, przede wszystkim sandacza, pstrąga i karpia (który, podobnie jak w Polsce, jest też podstawowym daniem kolacji wigilijnej).
- Po trzecie, piwo
Nazywane przez Czechów „ciekłym chlebem” i jak chleb spożywane – codziennie. W Czechach i na Morawach produkowanych jest około 500 gatunków piwa. Warto próbować tych z lokalnych, małych browarów – mają oryginalne, niepowtarzalne smaki. I są, jak uważa wielu miłośników piwa, najlepsze na świecie. Czy w Czechach piwo straci kiedyś pozycję lidera wśród napojów dla dorosłych? Raczej wątpliwe. Ale nie można nie zauważyć, że w siłę rosną morawskie winnice, a wina w nich produkowane - zarówno białe jak i czerwone - mają rosnące grono wielbicieli.
Przy pisaniu tekstu korzystałam z materiału "Kuchnia czeska" wydanego przez Czeską Centralę Ruchu Turystycznego, http://www.czechtourism.com
Poczytaj również
Zobacz więcej na temat: kuchnia, last minute, podróże, przepisy kulinarne, wyjazd turystycznyPodobne dyskusje na forum
Popularne
-
Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
Co robić, kiedy nagle zostajemy bez pracy i bez żadnych dochodów? Nie panikować (łatwo...
-
Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
O tym, co robić, żeby storczyki w doniczce zakwitły drugi raz, a może trzeci i czwarty,...
-
Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
Barcelona Bus Turistic poza sezonem kursuje na dwóch liniach czerwonej i niebieskiej. Latem...
-
Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
Kobieta po sześćdziesiątce ma szansę z mody czerpać maksimum przyjemności, pod warunkiem, że...
-
Seks. Zaburzenia erekcji
Rozmowa z Ewą Lisowską-Kanią, psychologiem i seksuologiem, na temat najczęstszej dysfunkcji...
- Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
- Seks po 50-tce i do końca życia
- Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
- Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
- Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
- Instytut Zdrowych Nóg podsumowuje wyniki letniej akcji
- Moda 2012. Mężczyzna 45+
- Co robić, by jazda na rowerze była przyjemna i zdrowa?
- Polacy żyją wciąż krócej niż pozostali mieszkańcy UE
- Polacy 50+ sami o sobie: Jesteśmy zadbani, aktywni i ambitni
- "Prześwit" w gwiazdorskiej obsadzie w Multikinie
- Choroby jąder. Rak jądra, torbiele. Objawy, profilaktyka, leczenie
- „Fuck For Forest”, reż. Michał Marczak, dokument
- XIII Festiwal Chórów, Kabaretów i Zespołów Seniora
- Nowe życie od zaraz