Przepisy: Kuchnie świata
Suflet z dyni i świeże trufle
- trudne
- do 30 min
Jaka?: Kuchnia francuska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: inne
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: Krzysztof Żurek
-
Składniki:
4 suflety:
dynia odciśnięta, zmiksowana i przetarta 250 g
masło miękkie 30 g
żółtko 4 szt.
bułka tarta 50 g
migdały palone miksowane 10 g
oliwa z pestek dyni
sól, pieprz biały gałka muszkatołowa
białko 4 szt.
Fondue serowe:
wino białe 100 ml
śmietana 0,5 l
ser gorgonzola 200 g
dynia odciśnięta, zmiksowana i przetarta 250 g
masło miękkie 30 g
żółtko 4 szt.
bułka tarta 50 g
migdały palone miksowane 10 g
oliwa z pestek dyni
sól, pieprz biały gałka muszkatołowa
białko 4 szt.
Fondue serowe:
wino białe 100 ml
śmietana 0,5 l
ser gorgonzola 200 g
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z żółtkami, dodać dynię, bułkę i płatki oraz oliwę. Przyprawić do smaku.
75 g gotowej bazy połączyć z jednym ubitym białkiem. Formę na suflet wysmarować masłem i wysypać miksowanymi migdałami. Piec w 120 C z parą przez 15 min.
Podawać z fondue serowym i świeżą truflą.
Founde serowe:
Zredukować wino, dodać śmietanę i ser, zmiksować i przecedzić
75 g gotowej bazy połączyć z jednym ubitym białkiem. Formę na suflet wysmarować masłem i wysypać miksowanymi migdałami. Piec w 120 C z parą przez 15 min.
Podawać z fondue serowym i świeżą truflą.
Founde serowe:
Zredukować wino, dodać śmietanę i ser, zmiksować i przecedzić
Komentarze
zuchna | 01-03-2013
Dorota_Minta | 13-03-2013
Waserdeczny | 14-02-2014
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.