- łatwe
- powyżej 60 min
- Dodał: bogunia1503
Składniki:
• 1 kg serka homogenizowanego
• 3 ugotowane na twardo jajka
• Łyżka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
• 10 łyżek cukru
• 1/3 kostki masła
• ½ kg malin i jagód
• 1 torebka galaretki agrestowej
• 1 torebka galaretki cytrynowej
• 1 torebka galaretki malinowej
Sposób przygotowania:
PRZYGOTOWANIE: 1. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 1 szklance przegotowanej gorącej wody, tak samo postępujemy z galaretką cytrynową. Malinową rozpuszczamy w ½ litra wody. 2. Ugotowane jajka obieramy i dwukrotnie mielimy w maszynce wraz ze skórką pomarańczową. Dodajemy serek i cukier , dokładnie mieszamy. 3. Masło ucieramy , wciąż ucierając dodajemy stopniowo masę z twarogu, jajek i skórki pomarańczowej. 4. Powstałą masę dzielimy na dwie równe połowy. Do jednej dodajemy powoli (ciągle mieszając) przestudzoną galaretkę agrestową. Gładką masę przekładamy do tortownicy wypłukanej zimną wodą i odstawiamy do lodówki, aby zastygła. Tak samo postępujemy z drugą częścią masy dodając galaretkę cytrynową, powstałą masę wylewamy na zastygłą masę agrestową i ponownie odstawiamy do zastygnięcia. 5. Następnie na wierzchu masy układamy umyte i osuszone maliny i jagody. Owoce zalewamy lekko tężejącą galaretką malinową. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Sernik podajemy ozdobiony listkami melisy.
Głosowanie zostało zakończone.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.