Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 132

odwiedziny: 106      poprzedni | następny

» powrót

WIŚNIOWY MUS

  • łatwe
  • do 30 min

Składniki:

• 1 szklanka czerwonego słodkiego wina
• 2 łyżki cukru pudru
• 1 łyżka miodu
• 75 dag wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
• 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
• ½ szklanki śmietanki 30 proc.
• 30 dag makaronu np. kolanka
• płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

W garnku o grubym dnie, na małym ogniu zagotuj wino ze szklanka wody. Wsyp cukier puder i dodaj miód. Dołóż wiśnie, zwiększ ogień, poczekaj aż całość ponownie zawrze. Następnie ponownie zmniejsz płomień i gotuj około 10 minut. Od czasu do czasu mieszając. Po 10 minutach wlej wodę (kilka łyżek) wymieszaną z 1 łyżeczką mąki kukurydzianej. Gotuj 2-3 minuty, a następnie zdejmij garnek z ognia i całość zmiksuj na gładką masę (2-3 łyżki wiśni odłóż do dekoracji). Następnie dodaj śmietankę i całość podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. W dużej ilości osolonego wrzątku ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedź i osącz. Wlej mus na talerze. Do każdego włóż po porcji makaronu i kilka wiśni. Można posypać płatkami migdałowymi.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012