Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Amaretti

  • łatwe
  • do 30 min

Jaka?: Kuchnia włoska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: inne

Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , Boże Narodzenie, urodziny, Sylwester,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

150 g słodkich migdałów bez skórki
50 g gorzkich migdałów bez skórki
200 g cukru
2 białka
cukier puder
mąka
masło

Sposób przygotowania:

Gorzkie i słodkie migały włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i prażyć przez 5–10 minut, po czym razem z cukrem utrzeć je w moździerzu. Utarte z cukrem migdały przesiać przez sitko i dodać ubite białka. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Za pomocą rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą nasadką uformować z migdałowej masy kuleczki i ułożyć je na blasze posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Posypać kuleczki cukrem pudrem, włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i piec przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika po raz drugi posypać ciasteczka cukrem pudrem i podawać.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012