Przepisy: Kuchnie świata
Babeczki cytrynowe
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia włoska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , Boże Narodzenie, urodziny, Sylwester, inne,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
8–10 g suchych drożdży
45 g cukru
4 żółtka
100 g masła
Płyn do nasączania:
skórka Z 3 cytryn
1 litr wody
100 g cukru
100 g miodu
1/2 laski wanilii
50 ml spirytusu
Sposób przygotowania:
do misy wsypać 150 g mąki i dodać drożdże rozpuszczone
w ciepłej wodzie (około pół szklanki). Wyrobić ciasto, przykryć i zostawić na 30 minut.
Resztę mąki wysypać na stolnicę, dodać cukier, miękkie masło pokrojone w kostkę, żółtka oraz mąkę z drożdżami. Wyrobić wszystkie składniki na jednolitą, ciągliwą masę. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny, po czym krótko wyrobić i podzielić ciasto na małe porcje.
Przełożyć ciasto do foremek na babeczki (średnica 3 cm, wysokość 3,5 cm), włożyć babeczki do piekarnika o temperaturze 180°C i piec przez 12 minut.
Płyn do nasączania:
przez 4 minuty gotować wodę z cukrem, miodem,przeciętą wzdłuż laską wanilii i skórkami cytryn, po czym zostawić płyn do wystygnięcia. Przecedzić, dodać spirytus i moczyć babeczki przez przynajmniej 6 godzin. Wyjąć babeczki i położyć je na chwilę na sitku, by ociekły.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.