
Przepisy: Kuchnie świata
Barszcz Ukraiński
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia ukraińska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: obiad
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: warzywa , nabiał , mięso i podroby,
Sposób przygotowania: gotowane , smażone, duszone,
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
żeberka wieprzowe(chude)1,5 kg
pręga wołowa 700 g
kapusta biała 1/2 główki (ok 700 g)
cebula - 3 szt (średnie)
buraki - 3 szt (średnie)
marchewka - 3 szt (średnie)
seler - kawałek (100 g)
ziemniaki - 5 szt (średnie)
pomidory - 2 szt (średnie)
przecier pomidorowy - 100 g
sok z cytryny - 3 łyżki stołowe
czosnek - 3 średnie ząbki
natka pietruszki - 1/2 małego pęczka
koperek - 1/2 małego pęczka
liście laurowe - 1-2 szt
sólziele ang. - 2 ziarenka
pieprz czarny
cukier - 1 łyżka do herbaty
sól
śmietana 18% - 150 ml
masło klarowane - 2 łyżki stołowe
3 litry wody
pręga wołowa 700 g
kapusta biała 1/2 główki (ok 700 g)
cebula - 3 szt (średnie)
buraki - 3 szt (średnie)
marchewka - 3 szt (średnie)
seler - kawałek (100 g)
ziemniaki - 5 szt (średnie)
pomidory - 2 szt (średnie)
przecier pomidorowy - 100 g
sok z cytryny - 3 łyżki stołowe
czosnek - 3 średnie ząbki
natka pietruszki - 1/2 małego pęczka
koperek - 1/2 małego pęczka
liście laurowe - 1-2 szt
sólziele ang. - 2 ziarenka
pieprz czarny
cukier - 1 łyżka do herbaty
sól
śmietana 18% - 150 ml
masło klarowane - 2 łyżki stołowe
3 litry wody
Sposób przygotowania:
Żeberka podzielić na małe części, pręgę wołową włożyć w całości i zalać wodą.
Marchewkę, pietruszkę, seler, kartofle, buraki, cebulę, ząbki czosnku - obrać.
Po 15 minutach dodać do gotującego się mięsa 2 marchewki, 1 cebulę, kawałek selera. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę.
Kapustę poszatkować na cienkie paski o średniej długości. 1 marchew, 2 buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Czosnek drobno posiekać.
Pomidory obrać ze skórki i zetrzeć na tarce do jednolitej masy lub pokroić w drobną kostkę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, obrane ziemniaki - w grubą kostkę.
Natkę pietruszki i koperek drobno posiekać.
Gdy żeberka i pręga wołowa będą już prawie miękkie, rozgrzać patelnie, dodać łyżkę klarowanego masła i usmażyć cebulę.
Na drugiej patelni usmażyć na klarowanym maśle marchew, dodać buraki, 1 łyżeczkę cukru, wymieszać i całość zalać 100 ml wywaru z mięsa (ostrożnie zebrać górną część z wywaru), dusić wszystko na małym ogniu pod przykrywką w ciągu 10 minut.
Z garnka wyjąć ugotowane mięso i warzywa, wywar przecedzić. Włożyć kartofle, 1 cebule, parę ziarenek ziela ang.
po 7-10 min. włożyć podsmażaną cebulę i uduszone buraki z marchwią. Po 5 minutach dodać poszatkowaną kapustę - nie mieszać!
Na kapustę bardzo ostrożnie wykładamy przecier pomidorowy i pokrojone w drobną kostkę świeże pomidory.
Gotujemy przez kolejne 5-7 minut, aby kapusta trochę zmiękła.
włożyć z powrotem mięso do garnka(pręgę wołową podzielić na kawałki), gotować wszystko przez min.5-10 minut: kapusta nie powinna się rozgotować, powinna być nieco chrupiącą
Na sam koniec posolić, dodać pieprz, posiekany czosnek, natkę pietruszki i koperek, doprawić sokiem z cytryny, (według smaku).
Barszcz powinien być nieco kwaśnawy.
Przy podaniu dodać do talerzyka łyżkę śmietany.
Najlepiej barszcz smakuje na następny dzień.
Marchewkę, pietruszkę, seler, kartofle, buraki, cebulę, ząbki czosnku - obrać.
Po 15 minutach dodać do gotującego się mięsa 2 marchewki, 1 cebulę, kawałek selera. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę.
Kapustę poszatkować na cienkie paski o średniej długości. 1 marchew, 2 buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Czosnek drobno posiekać.
Pomidory obrać ze skórki i zetrzeć na tarce do jednolitej masy lub pokroić w drobną kostkę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, obrane ziemniaki - w grubą kostkę.
Natkę pietruszki i koperek drobno posiekać.
Gdy żeberka i pręga wołowa będą już prawie miękkie, rozgrzać patelnie, dodać łyżkę klarowanego masła i usmażyć cebulę.
Na drugiej patelni usmażyć na klarowanym maśle marchew, dodać buraki, 1 łyżeczkę cukru, wymieszać i całość zalać 100 ml wywaru z mięsa (ostrożnie zebrać górną część z wywaru), dusić wszystko na małym ogniu pod przykrywką w ciągu 10 minut.
Z garnka wyjąć ugotowane mięso i warzywa, wywar przecedzić. Włożyć kartofle, 1 cebule, parę ziarenek ziela ang.
po 7-10 min. włożyć podsmażaną cebulę i uduszone buraki z marchwią. Po 5 minutach dodać poszatkowaną kapustę - nie mieszać!
Na kapustę bardzo ostrożnie wykładamy przecier pomidorowy i pokrojone w drobną kostkę świeże pomidory.
Gotujemy przez kolejne 5-7 minut, aby kapusta trochę zmiękła.
włożyć z powrotem mięso do garnka(pręgę wołową podzielić na kawałki), gotować wszystko przez min.5-10 minut: kapusta nie powinna się rozgotować, powinna być nieco chrupiącą
Na sam koniec posolić, dodać pieprz, posiekany czosnek, natkę pietruszki i koperek, doprawić sokiem z cytryny, (według smaku).
Barszcz powinien być nieco kwaśnawy.
Przy podaniu dodać do talerzyka łyżkę śmietany.
Najlepiej barszcz smakuje na następny dzień.









zaloguj się przez Facebook











Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.