Przepisy: Kuchnie świata
Barszcz Ukraiński
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia ukraińska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: obiad
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: warzywa , nabiał , mięso i podroby,
Sposób przygotowania: gotowane , smażone, duszone,
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
żeberka wieprzowe(chude)1,5 kg
pręga wołowa 700 g
kapusta biała 1/2 główki (ok 700 g)
cebula - 3 szt (średnie)
buraki - 3 szt (średnie)
marchewka - 3 szt (średnie)
seler - kawałek (100 g)
ziemniaki - 5 szt (średnie)
pomidory - 2 szt (średnie)
przecier pomidorowy - 100 g
sok z cytryny - 3 łyżki stołowe
czosnek - 3 średnie ząbki
natka pietruszki - 1/2 małego pęczka
koperek - 1/2 małego pęczka
liście laurowe - 1-2 szt
sólziele ang. - 2 ziarenka
pieprz czarny
cukier - 1 łyżka do herbaty
sól
śmietana 18% - 150 ml
masło klarowane - 2 łyżki stołowe
3 litry wody
pręga wołowa 700 g
kapusta biała 1/2 główki (ok 700 g)
cebula - 3 szt (średnie)
buraki - 3 szt (średnie)
marchewka - 3 szt (średnie)
seler - kawałek (100 g)
ziemniaki - 5 szt (średnie)
pomidory - 2 szt (średnie)
przecier pomidorowy - 100 g
sok z cytryny - 3 łyżki stołowe
czosnek - 3 średnie ząbki
natka pietruszki - 1/2 małego pęczka
koperek - 1/2 małego pęczka
liście laurowe - 1-2 szt
sólziele ang. - 2 ziarenka
pieprz czarny
cukier - 1 łyżka do herbaty
sól
śmietana 18% - 150 ml
masło klarowane - 2 łyżki stołowe
3 litry wody
Sposób przygotowania:
Żeberka podzielić na małe części, pręgę wołową włożyć w całości i zalać wodą.
Marchewkę, pietruszkę, seler, kartofle, buraki, cebulę, ząbki czosnku - obrać.
Po 15 minutach dodać do gotującego się mięsa 2 marchewki, 1 cebulę, kawałek selera. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę.
Kapustę poszatkować na cienkie paski o średniej długości. 1 marchew, 2 buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Czosnek drobno posiekać.
Pomidory obrać ze skórki i zetrzeć na tarce do jednolitej masy lub pokroić w drobną kostkę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, obrane ziemniaki - w grubą kostkę.
Natkę pietruszki i koperek drobno posiekać.
Gdy żeberka i pręga wołowa będą już prawie miękkie, rozgrzać patelnie, dodać łyżkę klarowanego masła i usmażyć cebulę.
Na drugiej patelni usmażyć na klarowanym maśle marchew, dodać buraki, 1 łyżeczkę cukru, wymieszać i całość zalać 100 ml wywaru z mięsa (ostrożnie zebrać górną część z wywaru), dusić wszystko na małym ogniu pod przykrywką w ciągu 10 minut.
Z garnka wyjąć ugotowane mięso i warzywa, wywar przecedzić. Włożyć kartofle, 1 cebule, parę ziarenek ziela ang.
po 7-10 min. włożyć podsmażaną cebulę i uduszone buraki z marchwią. Po 5 minutach dodać poszatkowaną kapustę - nie mieszać!
Na kapustę bardzo ostrożnie wykładamy przecier pomidorowy i pokrojone w drobną kostkę świeże pomidory.
Gotujemy przez kolejne 5-7 minut, aby kapusta trochę zmiękła.
włożyć z powrotem mięso do garnka(pręgę wołową podzielić na kawałki), gotować wszystko przez min.5-10 minut: kapusta nie powinna się rozgotować, powinna być nieco chrupiącą
Na sam koniec posolić, dodać pieprz, posiekany czosnek, natkę pietruszki i koperek, doprawić sokiem z cytryny, (według smaku).
Barszcz powinien być nieco kwaśnawy.
Przy podaniu dodać do talerzyka łyżkę śmietany.
Najlepiej barszcz smakuje na następny dzień.
Marchewkę, pietruszkę, seler, kartofle, buraki, cebulę, ząbki czosnku - obrać.
Po 15 minutach dodać do gotującego się mięsa 2 marchewki, 1 cebulę, kawałek selera. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę.
Kapustę poszatkować na cienkie paski o średniej długości. 1 marchew, 2 buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Czosnek drobno posiekać.
Pomidory obrać ze skórki i zetrzeć na tarce do jednolitej masy lub pokroić w drobną kostkę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, obrane ziemniaki - w grubą kostkę.
Natkę pietruszki i koperek drobno posiekać.
Gdy żeberka i pręga wołowa będą już prawie miękkie, rozgrzać patelnie, dodać łyżkę klarowanego masła i usmażyć cebulę.
Na drugiej patelni usmażyć na klarowanym maśle marchew, dodać buraki, 1 łyżeczkę cukru, wymieszać i całość zalać 100 ml wywaru z mięsa (ostrożnie zebrać górną część z wywaru), dusić wszystko na małym ogniu pod przykrywką w ciągu 10 minut.
Z garnka wyjąć ugotowane mięso i warzywa, wywar przecedzić. Włożyć kartofle, 1 cebule, parę ziarenek ziela ang.
po 7-10 min. włożyć podsmażaną cebulę i uduszone buraki z marchwią. Po 5 minutach dodać poszatkowaną kapustę - nie mieszać!
Na kapustę bardzo ostrożnie wykładamy przecier pomidorowy i pokrojone w drobną kostkę świeże pomidory.
Gotujemy przez kolejne 5-7 minut, aby kapusta trochę zmiękła.
włożyć z powrotem mięso do garnka(pręgę wołową podzielić na kawałki), gotować wszystko przez min.5-10 minut: kapusta nie powinna się rozgotować, powinna być nieco chrupiącą
Na sam koniec posolić, dodać pieprz, posiekany czosnek, natkę pietruszki i koperek, doprawić sokiem z cytryny, (według smaku).
Barszcz powinien być nieco kwaśnawy.
Przy podaniu dodać do talerzyka łyżkę śmietany.
Najlepiej barszcz smakuje na następny dzień.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.