Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Bavarese z białą czekoladą i kwiatem jaśminu

  • średnie
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia włoska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: inne

Okazje: przyjęcie , urodziny, Sylwester,

Sposób przygotowania: inne


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

250 ml mleka
300 ml świeżej śmietany
50 g cukru
100 g białej czekolady
3 żółtka, 3 płatki żelatyny
1 laska wanilii
60 g kwiatów jaśminu,
sól

sos:

50 g cukru
100 ml mleka
syrop miętowy

dekoracja:

kwiaty jaśminu

Sposób przygotowania:

Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie.

Doprowadzić do wrzenia mleko z kwiatami jaśminu, szczyptą soli i wanilią.

W miseczce ubić żółtka z cukrem, dodać ciepłe mleko i gotować, mieszając, dopóki masa nie zacznie lekko przywierać do łyżki. Przepuścić krem przez sitko o małych oczkach. Do ciepłego kremu dodać czekoladę pokrojoną na małe kawałeczki oraz odciśniętą żelatynę. Mieszać do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników i pozostawić do ostygnięcia.

Ubić śmietanę i dodać do kremu. Przelać do formy i wstawić do lodówki, żeby krem stężał. Zagotować mleko z cukrem, dodać syrop miętowy i pozostawić do ostygnięcia.

Podać czekoladowy deser bavarese z sosem miętowym, udekorowany kwiatem jaśminu.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012