Przepisy: Kuchnie świata
Bavarese z białą czekoladą i kwiatem jaśminu
- średnie
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia włoska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: inne
Okazje: przyjęcie , urodziny, Sylwester,
Sposób przygotowania: inne
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
250 ml mleka
300 ml świeżej śmietany
50 g cukru
100 g białej czekolady
3 żółtka, 3 płatki żelatyny
1 laska wanilii
60 g kwiatów jaśminu,
sól
sos:
50 g cukru
100 ml mleka
syrop miętowy
dekoracja:
kwiaty jaśminu
300 ml świeżej śmietany
50 g cukru
100 g białej czekolady
3 żółtka, 3 płatki żelatyny
1 laska wanilii
60 g kwiatów jaśminu,
sól
sos:
50 g cukru
100 ml mleka
syrop miętowy
dekoracja:
kwiaty jaśminu
Sposób przygotowania:
Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie.
Doprowadzić do wrzenia mleko z kwiatami jaśminu, szczyptą soli i wanilią.
W miseczce ubić żółtka z cukrem, dodać ciepłe mleko i gotować, mieszając, dopóki masa nie zacznie lekko przywierać do łyżki. Przepuścić krem przez sitko o małych oczkach. Do ciepłego kremu dodać czekoladę pokrojoną na małe kawałeczki oraz odciśniętą żelatynę. Mieszać do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników i pozostawić do ostygnięcia.
Ubić śmietanę i dodać do kremu. Przelać do formy i wstawić do lodówki, żeby krem stężał. Zagotować mleko z cukrem, dodać syrop miętowy i pozostawić do ostygnięcia.
Podać czekoladowy deser bavarese z sosem miętowym, udekorowany kwiatem jaśminu.
Doprowadzić do wrzenia mleko z kwiatami jaśminu, szczyptą soli i wanilią.
W miseczce ubić żółtka z cukrem, dodać ciepłe mleko i gotować, mieszając, dopóki masa nie zacznie lekko przywierać do łyżki. Przepuścić krem przez sitko o małych oczkach. Do ciepłego kremu dodać czekoladę pokrojoną na małe kawałeczki oraz odciśniętą żelatynę. Mieszać do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników i pozostawić do ostygnięcia.
Ubić śmietanę i dodać do kremu. Przelać do formy i wstawić do lodówki, żeby krem stężał. Zagotować mleko z cukrem, dodać syrop miętowy i pozostawić do ostygnięcia.
Podać czekoladowy deser bavarese z sosem miętowym, udekorowany kwiatem jaśminu.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.