Bażant na winie

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: drogie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,

Sposób przygotowania: smażone, duszone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

1 bażant
masło
1 mniejszy seler
3 marchewki
1 pietruszka
2 cebule
1 kwaśna śmietana
ziele angielskie
liść laurowy
1/2 l białego wina
cukier (do smaku)
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Oczyszczonego i umytego bażanta solimy i posypujemy pieprzem na zewnątrz i w środku. Kładziemy do brytfanny na kawałki masła i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Dodajemy oczyszczone i pokrojone warzywa i przyprawy. Podlewamy około 300 ml wina i dusimy pod przykryciem w piekarniku około 1,5 godziny. Mięso od czasu do czasu podlewamy winem. Miękkiego bażanta wyjmujemy i dzielimy na porcje. Pozostałe warzywa i sos miksujemy, i dodajemy do nich kwaśną śmietanę. Do smaku możemy dosłodzić. Podajemy z knedlami ziemniaczanymi lub krokietami.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012