Przepisy: Kuchnie świata
Bażant na winie
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: drogie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mięso i podroby
Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,
Sposób przygotowania: smażone, duszone,
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
1 bażant
masło
1 mniejszy seler
3 marchewki
1 pietruszka
2 cebule
1 kwaśna śmietana
ziele angielskie
liść laurowy
1/2 l białego wina
cukier (do smaku)
sól
pieprz
masło
1 mniejszy seler
3 marchewki
1 pietruszka
2 cebule
1 kwaśna śmietana
ziele angielskie
liść laurowy
1/2 l białego wina
cukier (do smaku)
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Oczyszczonego i umytego bażanta solimy i posypujemy pieprzem na zewnątrz i w środku. Kładziemy do brytfanny na kawałki masła i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Dodajemy oczyszczone i pokrojone warzywa i przyprawy. Podlewamy około 300 ml wina i dusimy pod przykryciem w piekarniku około 1,5 godziny. Mięso od czasu do czasu podlewamy winem. Miękkiego bażanta wyjmujemy i dzielimy na porcje. Pozostałe warzywa i sos miksujemy, i dodajemy do nich kwaśną śmietanę. Do smaku możemy dosłodzić. Podajemy z knedlami ziemniaczanymi lub krokietami.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.