Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Befsztyk pilzneński

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: drogie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,

Sposób przygotowania: duszone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

4 plastry mięsa wołowego, najlepiej rostbef, około 150 g
2–3 łyżka smalcu lub oleju
1 duża cebula
1 łyżka przecieru pomidorowego
250 ml jasnego piwa
miałka mąka do obtoczenia

sól
kruszony pieprz

Dodatki:
1 cebula, podsmażona, pokrojona w plastry
4 opieczone parówki

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy drobno i na części tłuszczu podsmażamy na złoty kolor. Plastry mięsa lekko zbijamy i z obu stron płytko nadkrajamy, aby podczas pieczenia nie skręcały się. Mięso solimy, przyprawiamy pieprzem, obtaczamy w mące i kładziemy na cebulę. Dodajemy przecier pomidorowy, zalewamy piwem i wolno dusimy do miękkości. Miękkie mięso dzielimy na porcje, do każdej dodajemy podsmażone plastry cebuli i opieczoną parówkę. Mięso polewamy sosem z piwa i przecieru.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012