Przepisy: Kuchnie świata
Befsztyk pilzneński
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: drogie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mięso i podroby
Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,
Sposób przygotowania: duszone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
4 plastry mięsa wołowego, najlepiej rostbef, około 150 g
2–3 łyżka smalcu lub oleju
1 duża cebula
1 łyżka przecieru pomidorowego
250 ml jasnego piwa
miałka mąka do obtoczenia
sól
kruszony pieprz
Dodatki:
1 cebula, podsmażona, pokrojona w plastry
4 opieczone parówki
2–3 łyżka smalcu lub oleju
1 duża cebula
1 łyżka przecieru pomidorowego
250 ml jasnego piwa
miałka mąka do obtoczenia
sól
kruszony pieprz
Dodatki:
1 cebula, podsmażona, pokrojona w plastry
4 opieczone parówki
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy drobno i na części tłuszczu podsmażamy na złoty kolor. Plastry mięsa lekko zbijamy i z obu stron płytko nadkrajamy, aby podczas pieczenia nie skręcały się. Mięso solimy, przyprawiamy pieprzem, obtaczamy w mące i kładziemy na cebulę. Dodajemy przecier pomidorowy, zalewamy piwem i wolno dusimy do miękkości. Miękkie mięso dzielimy na porcje, do każdej dodajemy podsmażone plastry cebuli i opieczoną parówkę. Mięso polewamy sosem z piwa i przecieru.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.