Przepisy: Kuchnie świata
Boczek wieprzowy z nadzieniem praskim, kapustą i plackami ziemniaczanymi
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: warzywa , mięso i podroby,
Sposób przygotowania: pieczone, smażone,
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
boczek wieprzowy z kością (8 żeber)
3 cebule
80 g masła
woda do podlewania
1 główka czosnku
sól
kminek
nadzienie:
40 g masła
1 mniejsza cebula
200 g szynki praskiej
50 g mrożonego groszku
4 jajka sól
kapusta:
pół główki kapusty
50 g masła
5 ząbki czosnku
2 garści skwarków
placki ziemniaczane:
800 g gotowanych obranych ziemniaków
200 g mąki grubo mielonej (np. krupczatki)
2 jajka
sól
smalec lub olej do smażenia
3 cebule
80 g masła
woda do podlewania
1 główka czosnku
sól
kminek
nadzienie:
40 g masła
1 mniejsza cebula
200 g szynki praskiej
50 g mrożonego groszku
4 jajka sól
kapusta:
pół główki kapusty
50 g masła
5 ząbki czosnku
2 garści skwarków
placki ziemniaczane:
800 g gotowanych obranych ziemniaków
200 g mąki grubo mielonej (np. krupczatki)
2 jajka
sól
smalec lub olej do smażenia
Sposób przygotowania:
W oczyszczonym boczku wieprzowym nacinamy kieszeń. Mięso nacieramy czosnkiem utartym z solą i posypujemy kminkiem. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i szynkę, dodajemy groszek, jajka i solimy. Mieszanką napełniamy kieszeń w mięsie.
Cebulę kroimy w paseczki i wkładamy na dno brytfanny, dodajemy boczek, na wierzchu kładziemy masło. Pieczemy około 1 godziny w 180 °C, potem obracamy i dopiekamy ½ godziny. Podczas pieczenia mięso podlewamy wodą.
Kapustę kroimy na szerokie paski, 2−3 minuty parzymy w posolonej wodzie, szybko schładzamy i czekamy, aż woda ocieknie. Na maśle podsmażamy plastry czosnku, mieszamy ze skwarkami, kapustą, do smaku dosalamy.
Cebulę kroimy w paseczki i wkładamy na dno brytfanny, dodajemy boczek, na wierzchu kładziemy masło. Pieczemy około 1 godziny w 180 °C, potem obracamy i dopiekamy ½ godziny. Podczas pieczenia mięso podlewamy wodą.
Kapustę kroimy na szerokie paski, 2−3 minuty parzymy w posolonej wodzie, szybko schładzamy i czekamy, aż woda ocieknie. Na maśle podsmażamy plastry czosnku, mieszamy ze skwarkami, kapustą, do smaku dosalamy.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.