Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Boczek wieprzowy z nadzieniem praskim, kapustą i plackami ziemniaczanymi

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: warzywa , mięso i podroby,

Okazje: urodziny, inne,

Sposób przygotowania: pieczone, smażone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

boczek wieprzowy z kością (8 żeber)
3 cebule
80 g masła
woda do podlewania
1 główka czosnku
sól
kminek

nadzienie:
40 g masła
1 mniejsza cebula
200 g szynki praskiej
50 g mrożonego groszku
4 jajka sól

kapusta:

pół główki kapusty
50 g masła
5 ząbki czosnku
2 garści skwarków

placki ziemniaczane:

800 g gotowanych obranych ziemniaków
200 g mąki grubo mielonej (np. krupczatki)
2 jajka
sól
smalec lub olej do smażenia

Sposób przygotowania:

W oczyszczonym boczku wieprzowym nacinamy kieszeń. Mięso nacieramy czosnkiem utartym z solą i posypujemy kminkiem. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i szynkę, dodajemy groszek, jajka i solimy. Mieszanką napełniamy kieszeń w mięsie.
Cebulę kroimy w paseczki i wkładamy na dno brytfanny, dodajemy boczek, na wierzchu kładziemy masło. Pieczemy około 1 godziny w 180 °C, potem obracamy i dopiekamy ½ godziny. Podczas pieczenia mięso podlewamy wodą.
Kapustę kroimy na szerokie paski, 2−3 minuty parzymy w posolonej wodzie, szybko schładzamy i czekamy, aż woda ocieknie. Na maśle podsmażamy plastry czosnku, mieszamy ze skwarkami, kapustą, do smaku dosalamy.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012