Przepisy: Kuchnie świata
Chili con carne
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia meksykańska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mięso i podroby
Okazje: inne
Sposób przygotowania: duszone
- Autor: wakacjetam
-
Składniki:
500g mielonego mięsa (najlepiej wołowiny)
300ml. bulionu wołowego
puszka pomidorów
puszka czerwonej fasolki
2 średnie cebule
2 średnie marchewki
seler naciowy
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka chili w proszku (+opcjonalnie dla tych co lubią ostrzej dodatkowe świeże ostre papryczki)
łyżeczka kuminu ( kmin rzymski)
łyżeczka kolendry
3 łyżki sosu Worcestershire
3 ząbki czosnku
sól do smaku
opcjonalnie cukier do smaku
Dodatkami do chili mogą być : ryż, ziemniaki w mundurkach, nachos, sałatka z awokado, frytki, tortilla....
300ml. bulionu wołowego
puszka pomidorów
puszka czerwonej fasolki
2 średnie cebule
2 średnie marchewki
seler naciowy
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka chili w proszku (+opcjonalnie dla tych co lubią ostrzej dodatkowe świeże ostre papryczki)
łyżeczka kuminu ( kmin rzymski)
łyżeczka kolendry
3 łyżki sosu Worcestershire
3 ząbki czosnku
sól do smaku
opcjonalnie cukier do smaku
Dodatkami do chili mogą być : ryż, ziemniaki w mundurkach, nachos, sałatka z awokado, frytki, tortilla....
Sposób przygotowania:
Warzywa należy obrać, pokroić w drobną kostkę (1/2 - 1/4cm) i obsmażyć na oliwie a następnie przełożyć na talerz. Na tej samej oliwie smażymy mięso, często mieszając aż się zrumieni. Dodajemy warzywa oraz przyprawy ( jeżeli są całe ziarna należy je utrzeć w moździerzu). Przesmażamy jeszcze chwilę i dodajemy bulion i pomidory. Dusimy tak na wolnym ogniu ok 30-40min. Na koniec dodajemy przecedzone i opłukane fasolki i świeże papryczki chili, doprawiamy do smaku i .. voila!!! pyszny obiad sam się zrobił
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.