Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Chili con carne

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia meksykańska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: inne

Sposób przygotowania: duszone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

500g mielonego mięsa (najlepiej wołowiny)
300ml. bulionu wołowego
puszka pomidorów
puszka czerwonej fasolki
2 średnie cebule
2 średnie marchewki
seler naciowy
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka chili w proszku (+opcjonalnie dla tych co lubią ostrzej dodatkowe świeże ostre papryczki)
łyżeczka kuminu ( kmin rzymski)
łyżeczka kolendry
3 łyżki sosu Worcestershire
3 ząbki czosnku
sól do smaku
opcjonalnie cukier do smaku

Dodatkami do chili mogą być : ryż, ziemniaki w mundurkach, nachos, sałatka z awokado, frytki, tortilla....

Sposób przygotowania:

Warzywa należy obrać, pokroić w drobną kostkę (1/2 - 1/4cm) i obsmażyć na oliwie a następnie przełożyć na talerz. Na tej samej oliwie smażymy mięso, często mieszając aż się zrumieni. Dodajemy warzywa oraz przyprawy ( jeżeli są całe ziarna należy je utrzeć w moździerzu). Przesmażamy jeszcze chwilę i dodajemy bulion i pomidory. Dusimy tak na wolnym ogniu ok 30-40min. Na koniec dodajemy przecedzone i opłukane fasolki i świeże papryczki chili, doprawiamy do smaku i .. voila!!! pyszny obiad sam się zrobił

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012