Przepisy: Kuchnie świata
Ciasto drożdżowe z mięsem wędzonym
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: lunch, obiad, podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony, mięso i podroby,
Okazje: piknik, urodziny, inne,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
1 kiełbasa
1 jajko
100 g masła
40 g drożdży
600 g miałkiej mąki
100 ml oleju
200 g kiszonej kapusty
300 ml mleka
1 cebula
1 czosnek
nasiona sezamu
tarty kminek
sól
pieprz
cukier
Sposób przygotowania:
Po wyrośnięciu dodajemy mąkę, jajko, mleko, masło, kminek, sól i wyrabiamy ciasto, które znowu pozostawiamy do wyrośnięcia.
Potem je rozwałkowujemy i dzielimy na kwadraty, które napełniamy mieszanką złożoną z podsmażonego mięsa wędzonego, kiełbasy, cebulki, kapusty i czosnku. Zawijamy, wkładamy do natłuszczonej brytfanny i pozostawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Nacieramy olejem, posypujemy sezamem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do zarumienienia.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.