Ciasto drożdżowe z mięsem wędzonym

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: lunch, obiad, podwieczorek, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony, mięso i podroby,

Okazje: piknik, urodziny, inne,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

400 g mięsa wędzonego
1 kiełbasa
1 jajko
100 g masła
40 g drożdży
600 g miałkiej mąki
100 ml oleju
200 g kiszonej kapusty
300 ml mleka
1 cebula
1 czosnek
nasiona sezamu
tarty kminek
sól
pieprz
cukier

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy zaczyn z drożdży, cukru, mleka i mąki.
Po wyrośnięciu dodajemy mąkę, jajko, mleko, masło, kminek, sól i wyrabiamy ciasto, które znowu pozostawiamy do wyrośnięcia.
Potem je rozwałkowujemy i dzielimy na kwadraty, które napełniamy mieszanką złożoną z podsmażonego mięsa wędzonego, kiełbasy, cebulki, kapusty i czosnku. Zawijamy, wkładamy do natłuszczonej brytfanny i pozostawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Nacieramy olejem, posypujemy sezamem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do zarumienienia.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012