Couračka - zupa z kiszonej kapusty

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: warzywa , inne,

Okazje: inne

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

200 g kapusty kiszonej
4 średniej wielkości ziemniaki
200 ml kwaśniej śmietany
100 ml mleka
2 łyżki miałkiej mąki
30 g świeżego masła
sól
kminek
cukier

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Zalewamy wodą, solimy, dodajemy kminek i gotujemy. Kiszoną kapustę kroimy i dodajemy do prawie ugotowanych ziemniaków i jeszcze chwilę gotujemy. Na koniec do zupy dodajemy kwaśną śmietanę, którą wcześniej rozmieszaliśmy z niewielką ilością mleka i mąki. Solimy do smaku, słodzimy, ewentualnie dodajemy soku z kapusty i jeszcze chwilkę gotujemy. Na wierzch zupy kładziemy płatki masła.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012