Przepisy: Kuchnie świata
Couračka - zupa z kiszonej kapusty
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: tanie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: warzywa , inne,
Okazje: inne
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
200 g kapusty kiszonej
4 średniej wielkości ziemniaki
200 ml kwaśniej śmietany
100 ml mleka
2 łyżki miałkiej mąki
30 g świeżego masła
sól
kminek
cukier
4 średniej wielkości ziemniaki
200 ml kwaśniej śmietany
100 ml mleka
2 łyżki miałkiej mąki
30 g świeżego masła
sól
kminek
cukier
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Zalewamy wodą, solimy, dodajemy kminek i gotujemy. Kiszoną kapustę kroimy i dodajemy do prawie ugotowanych ziemniaków i jeszcze chwilę gotujemy. Na koniec do zupy dodajemy kwaśną śmietanę, którą wcześniej rozmieszaliśmy z niewielką ilością mleka i mąki. Solimy do smaku, słodzimy, ewentualnie dodajemy soku z kapusty i jeszcze chwilkę gotujemy. Na wierzch zupy kładziemy płatki masła.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.