
Przepisy: Kuchnie świata
Crespelle (naleśniki z nadzieniem)
- średnie
 - do 30 min
 
Jaka?: Kuchnia włoska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: śniadanie
Liczba osób: 4 i więcej
Sposób przygotowania: smażone
- Autor: SuperKuchnia
 - 
                       				   		
 
Składniki:
						Ciasto (na 400 g)
250 ml pełnotłustego mleka,
1 jajko,
masło,
75 g mąki pszennej typ 500,
Nadzienie (na 660 g):
300g sera riccotta
200 g ugotowanej boćwiny
100 g startego parmezanu
1 jajko
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
sos beszamelowy:
1 l pełnotłustego mleka
80 g mąki pszennej typ 500
80 g masła
gałka muszkatołowa
sól
				
				
				
			250 ml pełnotłustego mleka,
1 jajko,
masło,
75 g mąki pszennej typ 500,
Nadzienie (na 660 g):
300g sera riccotta
200 g ugotowanej boćwiny
100 g startego parmezanu
1 jajko
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
sos beszamelowy:
1 l pełnotłustego mleka
80 g mąki pszennej typ 500
80 g masła
gałka muszkatołowa
sól
Sposób przygotowania:
			Przygotować ciasto z wymienionych składników i pozostawić na 20 minut, aby odpoczęło.
Rozpuścić kawałeczek masła na płytkiej patelni z powłoką nieprzywierającą.
Wlać na patelnię 1 chochlę ciasta i rozprowadzić na jej powierzchni, poruszając patelnią ruchem kolistym.
Gdy tylko naleśnik będzie delikatnie przyrumieniony, odwrócić go na drugą stronę i smażyć przez 1-2 minuty.
Na naleśniku rozprowadzić wcześniej przygotowany sos beszamelowy.
Następnie wyłożyć nadzienie i uzupełnić startym parmezanem. Zwinąć naleśniki i pokroić je na 4 części.
Przełożyć naleśniki do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia.
Posmarować pozostałym sosem beszamelowym i posypać startym parmezanem.
Zapiekać w piekarniku przez 10-15 minut.
Przepis pochodzi z książki "ILUSTROWANA SZKOŁA GOTOWANIA. KUCHNIA WŁOSKA. KROK PO KROKU". Wydawnictwo Jedność www.jednosc.com.pl
		
		
	Rozpuścić kawałeczek masła na płytkiej patelni z powłoką nieprzywierającą.
Wlać na patelnię 1 chochlę ciasta i rozprowadzić na jej powierzchni, poruszając patelnią ruchem kolistym.
Gdy tylko naleśnik będzie delikatnie przyrumieniony, odwrócić go na drugą stronę i smażyć przez 1-2 minuty.
Na naleśniku rozprowadzić wcześniej przygotowany sos beszamelowy.
Następnie wyłożyć nadzienie i uzupełnić startym parmezanem. Zwinąć naleśniki i pokroić je na 4 części.
Przełożyć naleśniki do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia.
Posmarować pozostałym sosem beszamelowym i posypać startym parmezanem.
Zapiekać w piekarniku przez 10-15 minut.
Przepis pochodzi z książki "ILUSTROWANA SZKOŁA GOTOWANIA. KUCHNIA WŁOSKA. KROK PO KROKU". Wydawnictwo Jedność www.jednosc.com.pl









 zaloguj się przez Facebook





		








							
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.