Przepisy: Kuchnie świata
Czarna zupa
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: warzywa , mięso i podroby,
Okazje: inne
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
800 g mięsa wołowego na zupę
200 g wędzonego boczku
400 g porcji rosołowej z kurczaka
200 g brukselki
300 g marchwi
100 g korzenia pietruszki
250 g selera
100 g cebuli
100 g masła
100 g słoniny
150 g cukru
sól
ewentualnie gałka muszkatołowa
w kostki pokrojona bułka, podsmażona na maśle
200 g wędzonego boczku
400 g porcji rosołowej z kurczaka
200 g brukselki
300 g marchwi
100 g korzenia pietruszki
250 g selera
100 g cebuli
100 g masła
100 g słoniny
150 g cukru
sól
ewentualnie gałka muszkatołowa
w kostki pokrojona bułka, podsmażona na maśle
Sposób przygotowania:
Z mięsa wołowego, wędzonego boczku i porcji rosołowej z kurczaka przygotowujemy skondensowany wywar, który należy przecedzić. Warzywa czyścimy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i na rozgrzanej słoninie i maśle podsmażamy na ciemnobrązowy kolor, dodajemy wszystko do wywaru po czym gotujemy około 45 minut. Miękkie warzywa trzeba przetrzeć przez sito i dodać z powrotem do wywaru. Dwie trzecie cukru karmelizujemy i z pozostałym cukrem dodajemy do zupy, mieszamy i zagotowujemy. Na koniec solimy do smaku i doprawiamy gałką muszkatołową. Zupę podajemy w podsmażoną bułką.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.