Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Czarna zupa

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: warzywa , mięso i podroby,

Okazje: inne

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

800 g mięsa wołowego na zupę
200 g wędzonego boczku
400 g porcji rosołowej z kurczaka
200 g brukselki
300 g marchwi
100 g korzenia pietruszki
250 g selera
100 g cebuli
100 g masła
100 g słoniny
150 g cukru
sól
ewentualnie gałka muszkatołowa
w kostki pokrojona bułka, podsmażona na maśle

Sposób przygotowania:

Z mięsa wołowego, wędzonego boczku i porcji rosołowej z kurczaka przygotowujemy skondensowany wywar, który należy przecedzić. Warzywa czyścimy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i na rozgrzanej słoninie i maśle podsmażamy na ciemnobrązowy kolor, dodajemy wszystko do wywaru po czym gotujemy około 45 minut. Miękkie warzywa trzeba przetrzeć przez sito i dodać z powrotem do wywaru. Dwie trzecie cukru karmelizujemy i z pozostałym cukrem dodajemy do zupy, mieszamy i zagotowujemy. Na koniec solimy do smaku i doprawiamy gałką muszkatołową. Zupę podajemy w podsmażoną bułką.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012