Delikatna legumina jabłkowa pana Havla

  • trudne
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: przyjęcie , urodziny, Sylwester, inne,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

400 g jabłek
2 rogaliki
150 g półtłustego sera białego
2 jajka
150 ml 33% śmietany
50 g cukru waniliowego
50 g cukru kryształu
50 g masła
50 ml rumu
50 g rodzynek
5 g skórki cytrynowej
10 g glukozy , 2 g laski cynamonu
1 g mielonego cynamonu
20 g świeżych truskawek
plastry suszonych jabłek
mięta

Krem:

2 żółtka
śmietana
cukier
laska wanilii
budyń waniliowy w proszku

Sposób przygotowania:

Foremkę (na jedną porcję, wysokość około 10 cm, średnica ok. 5 cm) wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej poszczególne produkty w następującej kolejności: plaster rogalika, tarte jabłka, mielony cynamon, rozpuszczone masło, ser. Tworzymy w ten sposób trzy – cztery warstwy.
Pieczemy w piekarniku 25 minut w temp. 160 °C.

Sorbet przygotujemy z jednej trzeciej obranych jabłek. Wkładamy je do rondelka, dodajemy laskę cynamonu i glukozę. Zalewamy około 50 ml wody, zagotowujemy i natychmiast schładzamy, na około 2 °C. Dodajemy rum i zamrażamy do temperatury -22 °C. Po zamrożeniu ścieramy grubo w paco jet. Przecier ponownie mrozimy, następnie ubijamy w paco jet.
Truskawki ugniatamy widelcem, można je trochę posłodzić. Do dekoracji używamy plastrów suszonych jabłek i listków świeżej mięty.
Śmietanę zagotowujemy z cukrem i laską wanilii i lekko zagęszczamy budyniem waniliowym w proszku. Możemy ewentualnie zagotować tylko połowę śmietany a resztę ubić.
Po ostygnięciu delikatnie dodajemy bitą śmietanę. Na końcu należy wmieszać żółtka i krem waniliowy jest gotów. Podajemy na ciepłym talerzu.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012