Przepisy: Kuchnie świata
Delikatna legumina jabłkowa pana Havla
- trudne
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: obiad, podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Okazje: przyjęcie , urodziny, Sylwester, inne,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
2 rogaliki
150 g półtłustego sera białego
2 jajka
150 ml 33% śmietany
50 g cukru waniliowego
50 g cukru kryształu
50 g masła
50 ml rumu
50 g rodzynek
5 g skórki cytrynowej
10 g glukozy , 2 g laski cynamonu
1 g mielonego cynamonu
20 g świeżych truskawek
plastry suszonych jabłek
mięta
Krem:
2 żółtka
śmietana
cukier
laska wanilii
budyń waniliowy w proszku
Sposób przygotowania:
Pieczemy w piekarniku 25 minut w temp. 160 °C.
Sorbet przygotujemy z jednej trzeciej obranych jabłek. Wkładamy je do rondelka, dodajemy laskę cynamonu i glukozę. Zalewamy około 50 ml wody, zagotowujemy i natychmiast schładzamy, na około 2 °C. Dodajemy rum i zamrażamy do temperatury -22 °C. Po zamrożeniu ścieramy grubo w paco jet. Przecier ponownie mrozimy, następnie ubijamy w paco jet.
Truskawki ugniatamy widelcem, można je trochę posłodzić. Do dekoracji używamy plastrów suszonych jabłek i listków świeżej mięty.
Śmietanę zagotowujemy z cukrem i laską wanilii i lekko zagęszczamy budyniem waniliowym w proszku. Możemy ewentualnie zagotować tylko połowę śmietany a resztę ubić.
Po ostygnięciu delikatnie dodajemy bitą śmietanę. Na końcu należy wmieszać żółtka i krem waniliowy jest gotów. Podajemy na ciepłym talerzu.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.