Przepisy: Kuchnie świata
domowy makaron
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia włoska
Koszt przygotowania: tanie
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: wakacjetam
-
Składniki:
200g mąki
2 żółtka
łyżeczka soli
łyżka oliwy
ok 1/3 szklanki ciepłej wody
2 żółtka
łyżeczka soli
łyżka oliwy
ok 1/3 szklanki ciepłej wody
Sposób przygotowania:
przesianą mąkę łączymy z solą, oliwą i jajkami. Wyrabiając dodajemy wodę, ilość wody zależy od wilgotności mąki. Ciasto powinno być dość zwięzłe, nie klejące.
Zawijamy ciasto w folię lub wilgotną ściereczkę i odkładamy na minimum pół godziny żeby odpoczęło, jest to niezbędne żeby makaron był elastyczniejszy.
niezależnie od kształtu jaki chcecie ostatecznie nadać makaronowi - cieniutkie spaghetti, wstążki tagliatelle czy płaty na lasanie lub ravioli - trzeba go cieniutko rozwałkować... wałkowanie rozciąga cząsteczki glutenu w mące, nie ma co oszczędzać sił przy wałkowaniu.
Świeży makaron gotuje się tylko 2-3min
Jeżeli nie posolicie ciasta można taki makaron podsuszyć i trzymać w lodówce nawet kilka dni
Smacznego
Zawijamy ciasto w folię lub wilgotną ściereczkę i odkładamy na minimum pół godziny żeby odpoczęło, jest to niezbędne żeby makaron był elastyczniejszy.
niezależnie od kształtu jaki chcecie ostatecznie nadać makaronowi - cieniutkie spaghetti, wstążki tagliatelle czy płaty na lasanie lub ravioli - trzeba go cieniutko rozwałkować... wałkowanie rozciąga cząsteczki glutenu w mące, nie ma co oszczędzać sił przy wałkowaniu.
Świeży makaron gotuje się tylko 2-3min
Jeżeli nie posolicie ciasta można taki makaron podsuszyć i trzymać w lodówce nawet kilka dni
Smacznego
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.