domowy makaron

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia włoska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: lunch, obiad

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 2)
     

Składniki:

200g mąki
2 żółtka
łyżeczka soli
łyżka oliwy
ok 1/3 szklanki ciepłej wody

Sposób przygotowania:

przesianą mąkę łączymy z solą, oliwą i jajkami. Wyrabiając dodajemy wodę, ilość wody zależy od wilgotności mąki. Ciasto powinno być dość zwięzłe, nie klejące.
Zawijamy ciasto w folię lub wilgotną ściereczkę i odkładamy na minimum pół godziny żeby odpoczęło, jest to niezbędne żeby makaron był elastyczniejszy.
niezależnie od kształtu jaki chcecie ostatecznie nadać makaronowi - cieniutkie spaghetti, wstążki tagliatelle czy płaty na lasanie lub ravioli - trzeba go cieniutko rozwałkować... wałkowanie rozciąga cząsteczki glutenu w mące, nie ma co oszczędzać sił przy wałkowaniu.
Świeży makaron gotuje się tylko 2-3min
Jeżeli nie posolicie ciasta można taki makaron podsuszyć i trzymać w lodówce nawet kilka dni
Smacznego

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012