Duszona wołowina, Tafelspitz

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia austriacka

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: inne

Sposób przygotowania: duszone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

około 2 kg gotowanej wołowiny (tzw. ligawa, niem. Ende vom Rindschwanzstück)
3 kg Beinfleisch (noga wołowa)
300 g marchwi i selera pokrojonych w równe części
1 cebula z łupiną, przekrojona na połowę
pół oczyszczonego pora
10 ziaren czarnego pieprzu
sól
szczypta lubczyku
6 plasterków szpiku kostnego
szczypiorek do ozdoby

Sposób przygotowania:

Danie to uważane jest za najlepszą potrawę z wołowiny.

Nieobraną przekrojoną na pół cebulę zarumienić na patelni (bez tłuszczu) i odstawić. Umyć mięso i szpik w ciepłej wodzie oraz dokładnie osuszyć.

Zagotować około 3 litry wody, włożyć mięso i gotować, podczas gotowania na wierzch powinna wyjść lekka biała, mętna pianka. Należy ją za każdym razem wyławiać. Gotować mięso od 3 do 4 godzin. 30 min przed końcem gotowania należy dodać warzywa oraz pora.

Wyjąć ugotowane mięso z wywaru, wywar posolić do smaku. Dodać szpik i dusić przez 5 minut. Przygotować garnek, pokroić mięso oraz odcedzone warzywa w plasterki, mięso i warzywa włożyć do garnka oraz zalać niedużą ilością zupy ze szpikiem. Potrawę można przystroić drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Wskazówka:

Austriacy często jako dodatek do Tafelspitz podają pieczone ziemniaczki oraz sos chrzanowy. Wspaniale współgra również: szpinak w śmietanie, gotowana kapusta, fasolka szparagowa czy gotowana dynia.

Do Tafelspitz można również dodać ziemniaki pokrojone w plasterki (razem z marchewką i selerem). Resztę wywaru można użyć do przyrządzenia bardzo dobrej zupy.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012