Przepisy: Kuchnie świata
Hiszpańskie zrazy zawijane z mięsa cielęcego
- trudne
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: drogie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mięso i podroby
Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,
Sposób przygotowania: smażone, duszone,
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
800 g mięsa cielęcego z udźca
4 łyżeczki musztardy
50 g słoniny
2 parówki
2 jajka
1 duży ogórek konserwowy
1 duża cebula
100 ml oleju
zasmażka do zagęszczenia sosu
sól
pieprz
4 łyżeczki musztardy
50 g słoniny
2 parówki
2 jajka
1 duży ogórek konserwowy
1 duża cebula
100 ml oleju
zasmażka do zagęszczenia sosu
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w poprzek włókien w plastry, zbijamy, posypujemy solą, pieprzem i nacieramy musztardą. Ogórki, jajka, parówki, słoninę i cebulę kroimy na jednakowe ćwiartki i rozkładamy na poszczególne plastry mięsa. Dokładnie zwijamy, ewentualnie zapinamy wykałaczką.
Można też posolić i popieprzyć na zewnątrz. Do brytfanny wkładamy cebulę, zalewamy olejem, na nią układamy zrazy i wkładamy do maksymalnie rozgrzanego piekarnika na 10 minut, następnie zmniejszymy temperaturę i pieczemy w 150°C przez około 45 minut, aż mięso będzie miękkie. W trakcie pieczenia polewamy sosem lub w razie potrzeby gorącą wodą. Kiedy mięso jest gotowe, wyjmujemy je z sosu.
Sos doprowadzamy do wrzenia, dolewamy trochę wody i zagęszczamy zasmażką, doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką musztardy. Zrazy wkładamy ponownie do sosu i podgrzewamy. Podajemy z ryżem.
Można też posolić i popieprzyć na zewnątrz. Do brytfanny wkładamy cebulę, zalewamy olejem, na nią układamy zrazy i wkładamy do maksymalnie rozgrzanego piekarnika na 10 minut, następnie zmniejszymy temperaturę i pieczemy w 150°C przez około 45 minut, aż mięso będzie miękkie. W trakcie pieczenia polewamy sosem lub w razie potrzeby gorącą wodą. Kiedy mięso jest gotowe, wyjmujemy je z sosu.
Sos doprowadzamy do wrzenia, dolewamy trochę wody i zagęszczamy zasmażką, doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką musztardy. Zrazy wkładamy ponownie do sosu i podgrzewamy. Podajemy z ryżem.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.