Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Hiszpańskie zrazy zawijane z mięsa cielęcego

  • trudne
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: drogie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,

Sposób przygotowania: smażone, duszone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

800 g mięsa cielęcego z udźca
4 łyżeczki musztardy
50 g słoniny
2 parówki
2 jajka
1 duży ogórek konserwowy
1 duża cebula
100 ml oleju
zasmażka do zagęszczenia sosu
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w poprzek włókien w plastry, zbijamy, posypujemy solą, pieprzem i nacieramy musztardą. Ogórki, jajka, parówki, słoninę i cebulę kroimy na jednakowe ćwiartki i rozkładamy na poszczególne plastry mięsa. Dokładnie zwijamy, ewentualnie zapinamy wykałaczką.
Można też posolić i popieprzyć na zewnątrz. Do brytfanny wkładamy cebulę, zalewamy olejem, na nią układamy zrazy i wkładamy do maksymalnie rozgrzanego piekarnika na 10 minut, następnie zmniejszymy temperaturę i pieczemy w 150°C przez około 45 minut, aż mięso będzie miękkie. W trakcie pieczenia polewamy sosem lub w razie potrzeby gorącą wodą. Kiedy mięso jest gotowe, wyjmujemy je z sosu.

Sos doprowadzamy do wrzenia, dolewamy trochę wody i zagęszczamy zasmażką, doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką musztardy. Zrazy wkładamy ponownie do sosu i podgrzewamy. Podajemy z ryżem.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012