Przepisy: Kuchnie świata
Jagnięcina z rwakami w sosie śliwkowym
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: mięso i podroby
Sposób przygotowania: duszone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
4 steki jagnięce po 200 g
4 gałązki rozmarynu
60 g słoniny
mielony pieprz
sól
olej do smażenia
odrobina piwa
Rwaki:
100 g słoniny
800 g ziemniaków ugotowanych w łupinach i obranych
200 g mąki grubo mielonej
2 jajka
sól
sos śliwkowy:
80 g słoniny
250 g powideł śliwkowych
200 g suszonych śliwek
trochę wody
sól
4 gałązki rozmarynu
60 g słoniny
mielony pieprz
sól
olej do smażenia
odrobina piwa
Rwaki:
100 g słoniny
800 g ziemniaków ugotowanych w łupinach i obranych
200 g mąki grubo mielonej
2 jajka
sól
sos śliwkowy:
80 g słoniny
250 g powideł śliwkowych
200 g suszonych śliwek
trochę wody
sól
Sposób przygotowania:
Dzielimy mięso na 4 kawałki, szpikujemy słoniną i rozmarynem, nacieramy solą i pieprzem. Steki obsmażamy na rozgrzanym oleju, z obu stron, od czasu do czasu spryskując piwem.
Rwaki: słoninę kroimy w kostkę, wytapiamy i odstawiamy.
Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce i mieszamy z pozostałymi składnikami, aby powstało dość gęste ciasto. Z ciasta odkrawamy łyżką lub nożem kawałki, wkładamy do wrzącej, posolonej wody i gotujemy. Durszlakiem wyjmujemy ugotowane kawałki i wkładamy do naczynia, w którym mieszamy je z wytopioną słoniną.
Sos śliwkowy:
Pokrojoną w kostki słoninę wytapiamy, dodajemy powidła, ewentualnie trochę wody, zagotowujemy i na koniec dodajemy suszone śliwki, doprawiamy szczyptą soli.
Rwaki: słoninę kroimy w kostkę, wytapiamy i odstawiamy.
Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce i mieszamy z pozostałymi składnikami, aby powstało dość gęste ciasto. Z ciasta odkrawamy łyżką lub nożem kawałki, wkładamy do wrzącej, posolonej wody i gotujemy. Durszlakiem wyjmujemy ugotowane kawałki i wkładamy do naczynia, w którym mieszamy je z wytopioną słoniną.
Sos śliwkowy:
Pokrojoną w kostki słoninę wytapiamy, dodajemy powidła, ewentualnie trochę wody, zagotowujemy i na koniec dodajemy suszone śliwki, doprawiamy szczyptą soli.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.