Przepisy: Kuchnie świata
Kärntner Kasnudeln - pierogi z Karyntii
- średnie
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia austriacka
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: obiad
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Okazje: inne
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
500 g mąki
ciepła woda
sól
Nadzienie:
500 g ziemniaków
750 g twarogu
12 g masła
20-30 g mięty
15 g trybuli (Anthriscus Pers.)
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
sól
świeżo mielony pieprz
ciepła woda
sól
Nadzienie:
500 g ziemniaków
750 g twarogu
12 g masła
20-30 g mięty
15 g trybuli (Anthriscus Pers.)
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
sól
świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Wsypać mąkę do naczynia, posolić. Dolać ciepłej wody, zagnieść do uzyskania jednolitej masy i odstawić na pół godziny.
Ziemniaki obrać i ugotować. Ugnieść i pozostawić do wystygnięcia.
Czosnek i cebulę drobno posiekać i przyrumienić na maśle, na złocisty kolor. Ziemniaki przełożyć do naczynia, dodać cebulę i czosnek, pieprz, sól oraz zioła.
Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy i szklanką formować i wycinać dość spore kółka. Formować pierożki, ugniatając rogi w taki sposób, by powstał warkocz.
Zagotować garnek wody, wrzucać pierogi do wrzącej wody i gotować do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Podawać z masłem lub skwarkami i zieloną sałatą
Ziemniaki obrać i ugotować. Ugnieść i pozostawić do wystygnięcia.
Czosnek i cebulę drobno posiekać i przyrumienić na maśle, na złocisty kolor. Ziemniaki przełożyć do naczynia, dodać cebulę i czosnek, pieprz, sól oraz zioła.
Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy i szklanką formować i wycinać dość spore kółka. Formować pierożki, ugniatając rogi w taki sposób, by powstał warkocz.
Zagotować garnek wody, wrzucać pierogi do wrzącej wody i gotować do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Podawać z masłem lub skwarkami i zieloną sałatą
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.