Przepisy: Kuchnie świata
Kaldoun - zupa
- średnie
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: tanie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: warzywa , mięso i podroby, inne,
Okazje: inne
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
podroby z kaczki, indyka, kurczaka (szyje, skrzydła, żołądki)
80 g szerokich klusek
100 g warzywa korzeniowe
2 łyżki masła
1 mała cebula
1 łyżka miałkiej mąki
mielony biały pieprz
gałka muszkatołowa
sól
1 żółtko
65 ml mleka
świeża pietruszka
80 g szerokich klusek
100 g warzywa korzeniowe
2 łyżki masła
1 mała cebula
1 łyżka miałkiej mąki
mielony biały pieprz
gałka muszkatołowa
sól
1 żółtko
65 ml mleka
świeża pietruszka
Sposób przygotowania:
Podroby dokładnie czyścimy, płuczemy. Wkładamy do garnka z osoloną wodą i krótko gotujemy. Powstałą ciemną pianę usuwamy, dodajemy warzywa korzeniowe i gotujemy do miękkości.
W rondelku na maśle lekko podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy mąkę i przygotowujemy jasną zasmażkę. Zalewamy przecedzonym wywarem, dokładnie mieszamy, przyprawiamy i zagotowujemy.
Następnie należy dodać mięso drobiowe, pozbawione kości i warzywa pozostałe z przecedzonego wywaru. Gdy to zrobimy, dodajemy wcześniej ugotowane szerokie kluski.
Na końcu wlewamy żółtko rozbełtane w mleku i krótko gotujemy.
Porcje zupy dekorujemy drobno posiekaną pietruszką.
W rondelku na maśle lekko podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy mąkę i przygotowujemy jasną zasmażkę. Zalewamy przecedzonym wywarem, dokładnie mieszamy, przyprawiamy i zagotowujemy.
Następnie należy dodać mięso drobiowe, pozbawione kości i warzywa pozostałe z przecedzonego wywaru. Gdy to zrobimy, dodajemy wcześniej ugotowane szerokie kluski.
Na końcu wlewamy żółtko rozbełtane w mleku i krótko gotujemy.
Porcje zupy dekorujemy drobno posiekaną pietruszką.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.