Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Kaldoun - zupa

  • średnie
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: warzywa , mięso i podroby, inne,

Okazje: inne

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

podroby z kaczki, indyka, kurczaka (szyje, skrzydła, żołądki)
80 g szerokich klusek
100 g warzywa korzeniowe
2 łyżki masła
1 mała cebula
1 łyżka miałkiej mąki
mielony biały pieprz
gałka muszkatołowa
sól
1 żółtko
65 ml mleka
świeża pietruszka

Sposób przygotowania:

Podroby dokładnie czyścimy, płuczemy. Wkładamy do garnka z osoloną wodą i krótko gotujemy. Powstałą ciemną pianę usuwamy, dodajemy warzywa korzeniowe i gotujemy do miękkości.
W rondelku na maśle lekko podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy mąkę i przygotowujemy jasną zasmażkę. Zalewamy przecedzonym wywarem, dokładnie mieszamy, przyprawiamy i zagotowujemy.
Następnie należy dodać mięso drobiowe, pozbawione kości i warzywa pozostałe z przecedzonego wywaru. Gdy to zrobimy, dodajemy wcześniej ugotowane szerokie kluski.
Na końcu wlewamy żółtko rozbełtane w mleku i krótko gotujemy.
Porcje zupy dekorujemy drobno posiekaną pietruszką.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012