Przepisy: Kuchnie świata
Karczochy zapiekane z mozzarellą
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia włoska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: lunch, obiad, kolacja
Liczba osób: 2 osoby
Dieta: bezglutenowa
Głowne składniki: warzywa , nabiał ,
Sposób przygotowania: pieczone, smażone,
- Autor: zuchna
-
Składniki:
1/2 cytryny
150 g mozzarelli
świeża bazylia
4 łyżki mąki
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
sól
Sposób przygotowania:
Odcedź karczochy i włóż je do miski, dodaj sok z dwóch cytryn, zalej zimną wodą na 10 minut. Następnie odsącz karczochy i delikatnie osusz je zanim zaczniesz oprószać mąką. Tak przygotowane karczochy zrumień na oliwie. Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
Pokrój mozzarellę w plastry. Rozłóż karczochy na blaszce, posól. Przykryj mozzarellą każdy krążek, kontynuuj kładzenie wartsw. Zakończ karczochami i mozzarellą.
Wstaw danie do piekarnika na 30-40 minut i piecz w temperaturze 200 st. C. Wyjmij z piekarnika, gdy ser się rozpuści, a wierzch zarumieni.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.