Przepisy: Kuchnie świata
Knedle tyrolskie mięsne
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia austriacka
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: mięso i podroby
Okazje: inne
Sposób przygotowania: inne
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
500 g pokrojonej w kostkę ususzonej bułki
400 g boczku
100 g aromatycznej kiełbasy, np. Salami (w oryginalnym przepisie austriacka Bergsteigerwurst)
1 cebula
5 jaj
250 ml mleka
1 łyżka pietruszki
trochę mąki
sól
smalec (lub olej do podsmażenia)
boczek lub słonina (chrupiąco przysmażona, wg. gustu)
rosół wołowy
Cebulę, boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Jajka wymieszać z mlekiem i posolić, a powstałą w ten sposób mieszanką zalać kostki bułki. Dodać cebulę z boczkiem i kiełbasą oraz pietruszkę. Oprószyć odrobiną mąki i pozostawić na 10 minut.
Zwilżonymi dłońmi uformować knedliki. W dużym garnku zagotować wodę, posolić i wrzucić do niej knedle. Gotować na średnim ogniu ok. 10 minut, aż knedle uniosą się z dna i pokażą tuż pod powierzchnią wody. Odcedzić łyżką cedzakową i ułożyć na podgrzanych talerzach. Zgodnie z upodobaniami oprószyć skwarkami.
Knedle tyrolskie można serwować także jako dodatek do rosołu.
400 g boczku
100 g aromatycznej kiełbasy, np. Salami (w oryginalnym przepisie austriacka Bergsteigerwurst)
1 cebula
5 jaj
250 ml mleka
1 łyżka pietruszki
trochę mąki
sól
smalec (lub olej do podsmażenia)
boczek lub słonina (chrupiąco przysmażona, wg. gustu)
rosół wołowy
Cebulę, boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Jajka wymieszać z mlekiem i posolić, a powstałą w ten sposób mieszanką zalać kostki bułki. Dodać cebulę z boczkiem i kiełbasą oraz pietruszkę. Oprószyć odrobiną mąki i pozostawić na 10 minut.
Zwilżonymi dłońmi uformować knedliki. W dużym garnku zagotować wodę, posolić i wrzucić do niej knedle. Gotować na średnim ogniu ok. 10 minut, aż knedle uniosą się z dna i pokażą tuż pod powierzchnią wody. Odcedzić łyżką cedzakową i ułożyć na podgrzanych talerzach. Zgodnie z upodobaniami oprószyć skwarkami.
Knedle tyrolskie można serwować także jako dodatek do rosołu.
Sposób przygotowania:
Cebulę, boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na odrobinie tłuszczu.
Jajka wymieszać z mlekiem i posolić, a powstałą w ten sposób mieszanką zalać kostki bułki. Dodać cebulę z boczkiem i kiełbasą oraz pietruszkę.
Oprószyć odrobiną mąki i pozostawić na 10 minut. Zwilżonymi dłońmi uformować knedliki. W dużym garnku zagotować wodę, posolić i wrzucić do niej knedle. Gotować na średnim ogniu ok. 10 minut, aż knedle uniosą się z dna i pokażą tuż pod powierzchnią wody. Odcedzić łyżką cedzakową i ułożyć na podgrzanych talerzach. Zgodnie z upodobaniami oprószyć skwarkami.
Knedle tyrolskie można serwować także jako dodatek do rosołu.
Jajka wymieszać z mlekiem i posolić, a powstałą w ten sposób mieszanką zalać kostki bułki. Dodać cebulę z boczkiem i kiełbasą oraz pietruszkę.
Oprószyć odrobiną mąki i pozostawić na 10 minut. Zwilżonymi dłońmi uformować knedliki. W dużym garnku zagotować wodę, posolić i wrzucić do niej knedle. Gotować na średnim ogniu ok. 10 minut, aż knedle uniosą się z dna i pokażą tuż pod powierzchnią wody. Odcedzić łyżką cedzakową i ułożyć na podgrzanych talerzach. Zgodnie z upodobaniami oprószyć skwarkami.
Knedle tyrolskie można serwować także jako dodatek do rosołu.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.