Przepisy: Kuchnie świata
Knedle ziemniaczane na słodko
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: obiad
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: wegetariańska
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Okazje: inne
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
200 g mąki grubo mielonej (np. krupczatki)
150 g kaszy manny
1 jajko
100 g powideł śliwkowych
30 ml wody do rozrzedzenia powideł
2 l wody do gotowania
100 g bułki tartej
100 g cukru pudru
150 g masła
sól
Sposób przygotowania:
Część mąki zostawiamy do podsypania.
Ciasto rozwałkowujemy na cieńszy placek, z którego wycinamy kółka o średnicy około 6 cm. Na środek każdego nakładamy powidła i zlepiamy za pomocą foremki do zaciskania lub ręcznie, starannie sklejając brzegi ciasta (możemy też ciasto pokroić w kwadraciki i zlepić chwytając za przeciwległe rogi, tak aby po zlepieniu powstały trójkąty).
Knedle wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody i powoli gotujemy, delikatnie mieszając, aby nie przywarły do dna.
Ugotowane i odsączone z wody knedle posypujemy podsmażoną na sucho bułką tartą, posypujemy cukrem pudrem i polewamy rozpuszczonym masłem.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.