Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Kołacz budyniowy z polewą jagodową

  • trudne
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: piknik, urodziny, inne,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

ciasto:

600 g mąki średnio mielonej (np. krupczatki)
250 g cukru kryształu
250 g masła
1 jajko

budyń:

1 l mleka
2 budynie waniliowe
1 cukier waniliowy

polewa:

składniki na 6 porcji
300 g jagód
50 g cukru
100 g śmietany do ubicia

Sposób przygotowania:

Z mąki, cukru, jajka i miękkiego, pokrojonego masła rękami wyrabiamy ciasto.
Proszek budyniowy mieszamy z małą ilością mleka, pozostałe mleko z cukrem doprowadzamy do wrzenia, wlewamy rozmieszany w odrobinie mleka proszek i około 2 minut gotujemy, aż zgęstnieje.
Połowę ciasta umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Gotowy, ciepły budyń ostrożnie wylewamy na ciasto i przykrywamy go drugą połową ciasta.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 80 °C ok. 30 minut, aż ciasto będzie rumiane.

Jagody podgrzewamy z cukrem i pozostawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy i mieszamy z jagodami. Polewą ozdabiamy kawałki kołacza.


Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012