Przepisy: Kuchnie świata
Kołacz budyniowy z polewą jagodową
- trudne
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Okazje: piknik, urodziny, inne,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
600 g mąki średnio mielonej (np. krupczatki)
250 g cukru kryształu
250 g masła
1 jajko
budyń:
1 l mleka
2 budynie waniliowe
1 cukier waniliowy
polewa:
składniki na 6 porcji
300 g jagód
50 g cukru
100 g śmietany do ubicia
Sposób przygotowania:
Proszek budyniowy mieszamy z małą ilością mleka, pozostałe mleko z cukrem doprowadzamy do wrzenia, wlewamy rozmieszany w odrobinie mleka proszek i około 2 minut gotujemy, aż zgęstnieje.
Połowę ciasta umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Gotowy, ciepły budyń ostrożnie wylewamy na ciasto i przykrywamy go drugą połową ciasta.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 80 °C ok. 30 minut, aż ciasto będzie rumiane.
Jagody podgrzewamy z cukrem i pozostawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy i mieszamy z jagodami. Polewą ozdabiamy kawałki kołacza.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.