Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Kołacz jagodowy z kruszonką migdałową

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , Boże Narodzenie, urodziny,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

ciasto:

300 g miałkiej mąki
20 g drożdży
150 ml mleka
1 łyżeczka cukru kryształu
100 g masła
2 żółtka
1 jajko do posmarowania brzegów ciasta
skórka cytrynowa
szczypta soli
masło do posmarowania blachy

nadzienie:
800 g jagód
100 g miodu

kruszonka:

60 g masła
40 g cukru kryształu
20 g cukru waniliowego
80 g mąki średnio mielonej (np. krupczatki)
80 g drobno zmielonych migdałów

Sposób przygotowania:

Drożdże z łyżeczką cukru ucieramy na gładką masę, zalewamy letnim mlekiem, dodajemy trochę mąki, zmieszamy, przykrywamy ścierką i pozostawiamy na 10-15 minut. Do zaczynu dodajemy pozostałą mąkę, 2 żółtka, rozpuszczone lekko ciepłe masło, szczyptę soli, skórkę cytrynową i wyrabiamy gładkie ciasto. Całość należy oprószyć mąką, przykryć ścierką i pozostawić na około 45 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozkładamy równomiernie na natłuszczoną masłem blachę, kładziemy nim warstwę jagód zmieszanych z miodem, posypujemy kruszonką migdałową, brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 170 °C przez 20–30 minut.

Zamiast jagód można dodać śliwki (wtedy do kruszonki dodajemy zmielony mak), morele lub rabarbar.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012