Przepisy: Kuchnie świata
Kołacz jagodowy z kruszonką migdałową
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , Boże Narodzenie, urodziny,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
300 g miałkiej mąki
20 g drożdży
150 ml mleka
1 łyżeczka cukru kryształu
100 g masła
2 żółtka
1 jajko do posmarowania brzegów ciasta
skórka cytrynowa
szczypta soli
masło do posmarowania blachy
nadzienie:
800 g jagód
100 g miodu
kruszonka:
60 g masła
40 g cukru kryształu
20 g cukru waniliowego
80 g mąki średnio mielonej (np. krupczatki)
80 g drobno zmielonych migdałów
Sposób przygotowania:
Wyrośnięte ciasto rozkładamy równomiernie na natłuszczoną masłem blachę, kładziemy nim warstwę jagód zmieszanych z miodem, posypujemy kruszonką migdałową, brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 170 °C przez 20–30 minut.
Zamiast jagód można dodać śliwki (wtedy do kruszonki dodajemy zmielony mak), morele lub rabarbar.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.