Przepisy: Kuchnie świata
Lane pietruszkowe kluski do rosołu
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: obiad
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Okazje: inne
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
250 g mięsa wołowego przedniego
100-120 g warzyw korzeniowych
1 mała cebula
pieprz niemielony
sól
150 ml mleka
1-2 jajka
100-120 g mąki średnio mielonej (np. krupczatka)
1 łyżka oleju
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
100-120 g warzyw korzeniowych
1 mała cebula
pieprz niemielony
sól
150 ml mleka
1-2 jajka
100-120 g mąki średnio mielonej (np. krupczatka)
1 łyżka oleju
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Do garnka z zimną, posoloną wodą wkładamy mięso. Powoli zagotowujemy i zbieramy ciemną pianę. Dodajemy pieprz w całości, warzywa i cebulę. Powoli gotujemy do miękkości. Wywar przecedzamy.
Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, drobno pokrojoną pietruszkę, sól, olej i mąkę. Lekko mieszamy. Przez durszlak masę lekko przeciskamy do wrzącej, osolonej wody, krótko gotujemy i gotowe lane kluski dodajemy do rosołu.
Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, drobno pokrojoną pietruszkę, sól, olej i mąkę. Lekko mieszamy. Przez durszlak masę lekko przeciskamy do wrzącej, osolonej wody, krótko gotujemy i gotowe lane kluski dodajemy do rosołu.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.