Lane pietruszkowe kluski do rosołu

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: inne

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

250 g mięsa wołowego przedniego
100-120 g warzyw korzeniowych
1 mała cebula
pieprz niemielony
sól
150 ml mleka
1-2 jajka
100-120 g mąki średnio mielonej (np. krupczatka)
1 łyżka oleju
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Do garnka z zimną, posoloną wodą wkładamy mięso. Powoli zagotowujemy i zbieramy ciemną pianę. Dodajemy pieprz w całości, warzywa i cebulę. Powoli gotujemy do miękkości. Wywar przecedzamy.

Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, drobno pokrojoną pietruszkę, sól, olej i mąkę. Lekko mieszamy. Przez durszlak masę lekko przeciskamy do wrzącej, osolonej wody, krótko gotujemy i gotowe lane kluski dodajemy do rosołu.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012