Przepisy: Kuchnie świata
Likier anyżowy (Sambuca)
- łatwe
- do 30 min
Jaka?: Kuchnia włoska
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: inne
Sposób przygotowania: inne
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
400 ml alkoholu 95%
40 g anyżku gwiazdkowego
2 g kolendry
1 laska cynamonu
3 goździki
1 laska wanilii
0,5 cytryny
350 g cukru
400 ml wody
40 g anyżku gwiazdkowego
2 g kolendry
1 laska cynamonu
3 goździki
1 laska wanilii
0,5 cytryny
350 g cukru
400 ml wody
Sposób przygotowania:
Przyprawy i skórkę z cytryny macerować wraz z alkoholem
w słoju szczelnie zamykanym przez 20 dni w ciemnym i chłodnym miejscu, pamiętając o tym, aby potrząsnąć słojem przynajmniej dwukrotnie na dzień.
Po tym czasie, rozpuścić cukier w zimnej wodzie, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Syrop dodać do produktów macerowanych i całość odstawić na kolejne 2 dni, szczelnie zamykając.
Po tym czasie likier przecedzić i zlać do butelki.
Jest już gotowy do użycia, ale można go też przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce.
Doskonały do picia po dobrej kawie.
w słoju szczelnie zamykanym przez 20 dni w ciemnym i chłodnym miejscu, pamiętając o tym, aby potrząsnąć słojem przynajmniej dwukrotnie na dzień.
Po tym czasie, rozpuścić cukier w zimnej wodzie, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Syrop dodać do produktów macerowanych i całość odstawić na kolejne 2 dni, szczelnie zamykając.
Po tym czasie likier przecedzić i zlać do butelki.
Jest już gotowy do użycia, ale można go też przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce.
Doskonały do picia po dobrej kawie.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.