Przepisy: Kuchnie świata
Linzertorte - torcik z Linzu
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia austriacka
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: wysokokaloryczna
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Okazje: inne
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
250 g mąki
250 g cukru pudru
250 g orzechów laskowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 szczypta goździków (zgniecionych)
1 szczypta cynamonu
sok i skórka z 1 cytryny
dżem porzeczkowy lub malinowy
płatki migdałowe
1 jajko
Sposób przygotowania:
Dwie trzecie ciasta rozprowadzić na posypanej mąką tortownicy – ciasto powinno być rozwałkowane na na ok. pół centymetra grubości, rozciągnięte.
Posmarować ciasto dżemem porzeczkowym. Z reszty ciasta utworzyć cienkie paseczki i rozłożyć na torcie. Paski powinny tworzyć dosyć grubą warstwę.
Posypać migdałami oraz posmarować rozbełtanym jajkiem.
Czas pieczenia: około godziny
Wskazówka: ciasto może być pieczone również na blasze.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.