Linzertorte - torcik z Linzu

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia austriacka

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wysokokaloryczna

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: inne

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

250 g masła
250 g mąki
250 g cukru pudru
250 g orzechów laskowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 szczypta goździków (zgniecionych)
1 szczypta cynamonu
sok i skórka z 1 cytryny
dżem porzeczkowy lub malinowy
płatki migdałowe
1 jajko

Sposób przygotowania:

Do mąki dodać masło, cukier, przyprawy i żółtka, zagnieść i zostawić przynajmniej na 30 minut.

Dwie trzecie ciasta rozprowadzić na posypanej mąką tortownicy – ciasto powinno być rozwałkowane na na ok. pół centymetra grubości, rozciągnięte.

Posmarować ciasto dżemem porzeczkowym. Z reszty ciasta utworzyć cienkie paseczki i rozłożyć na torcie. Paski powinny tworzyć dosyć grubą warstwę.

Posypać migdałami oraz posmarować rozbełtanym jajkiem.

Czas pieczenia: około godziny

Wskazówka: ciasto może być pieczone również na blasze.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012