Przepisy: Kuchnie świata
Mięso po dragońsku w plackach ziemniaczanych
- średnie
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: warzywa , mięso i podroby,
Sposób przygotowania: smażone, duszone,
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
800 g chudego udźca wieprzowego
1600 g kiszonej kapusty
3 cebule
3 łyżki smalcu
5 ziaren jałowca
5 ząbki czosnku
1 mała łyżeczka ostrej papryki mielonej
sól
pieprz wywar do podlewania
10 ml jałowcówki
placki ziemniaczane:
750 g ziemniaków
175 g mąki średnio mielonej (np. krupczatki)
2 łyżki smalcu
sól
1600 g kiszonej kapusty
3 cebule
3 łyżki smalcu
5 ziaren jałowca
5 ząbki czosnku
1 mała łyżeczka ostrej papryki mielonej
sól
pieprz wywar do podlewania
10 ml jałowcówki
placki ziemniaczane:
750 g ziemniaków
175 g mąki średnio mielonej (np. krupczatki)
2 łyżki smalcu
sól
Sposób przygotowania:
Mięso wieprzowe kroimy w drobną kostkę. Na smalcu szklimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy paprykę i jałowiec. Wkładamy mięso, solimy, przyprawiamy pieprzem, krótko podsmażamy i podlewamy wywarem. Chwilę dusimy, następnie dodajemy pokrojoną kapustę i dalej dusimy, do miękkości. Na koniec dodajemy starty czosnek i do smaku dokwaszamy. Do gotowej kapusty wlewamy jałowcówkę.
Placki:
Ugotowane w łupinach ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce, po czym mieszamy z mąką, solimy i wyrabiamy ciasto.
Z ciasta wykrajamy placki, które opiekamy w niewielkiej ilości tłuszczu.
Podajemy następująco: na środek placka kładziemy porcję mięsa i drugim plackiem przykrywamy.
Placki:
Ugotowane w łupinach ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce, po czym mieszamy z mąką, solimy i wyrabiamy ciasto.
Z ciasta wykrajamy placki, które opiekamy w niewielkiej ilości tłuszczu.
Podajemy następująco: na środek placka kładziemy porcję mięsa i drugim plackiem przykrywamy.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.