Muffinki z sokiem pomarańczowym i wiórkami kokosowymi.

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia Ameryki Północnej

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: śniadanie, lunch, podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , Boże Narodzenie, piknik, urodziny, Sylwester, inne,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

Na ciasto:

- 200 g mąki
- 50 g wiórków kokosowych
- skórka z jednej pomarańczy
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- jajko
- 75g cukru
- 5 łyżek oleju
- 100 ml soku pomarańczowego
- 150 g jogurtu naturalnego

Na lukier:

- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka/ soku z cytryny
- barwniki spożywcze

Na krem:

- mascarpone
- 4 łyżki soku pomarańczowego

Sposób przygotowania:

1. Foremki do muffinek wysmarować, albo włożyć do nich papierowe foremki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
2. Potrzebne nam będą 2 miski. W pierwszej mieszamy mąkę, wiórki, skórkę, proszek i sodę. W drugiej jajko, cukier, olej, jogurt i sok pomarańczowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
3. Masę jajeczną dodajemy do mąki. Mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę.
4. Foremki napełniamy ciastem (najlepiej robić to łyżką) do 3/4 wysokości.
5. Pieczemy przez 15 minut na złotobrązowy kolor.

Lukier:

1. Dzielimy cukier puder na 2 miseczki. Dodajemy po łyżce mleka i nie więcej niż kropelkę barwnika.
2. Smarujemy ostygnięte muffinki lukrem i zostawiamy, by stężał.

Krem:

1. Mascarpone mieszamy z sokiem pomarańczowym i szprycką dekorujemy muffinki.

Możesz dowolnie dekorować muffinki. Ja część zalałam roztopioną gorzką czekoladą i posypałam uroczą posypką w kształcie serduszek. Możesz też zostawić ciasteczka z samym lukrem i przyozdobić je jadalnymi perełkami :).

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012