Przepisy: Kuchnie świata
Naleśnik z Grillowanym Arbuzem
- łatwe
- do 30 min
Jaka?: Inna kuchnia świata
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: śniadanie, lunch, obiad, podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: inna
Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze , makarony, owoce, inne,
Okazje: przyjęcie , piknik, afrodyzjaki, inne,
Sposób przygotowania: grillowane, pieczone, z grilla,
- Autor: szymon_berlowski
-
Składniki:
CIASTO NA OKOŁO 6 SZTUK
150 GRAM MĄKI
2 JAJKA
200 ML MLEKA
SZCZYPTA SOLI
SZCZYPTA SODY OCZYSZCZONEJ
2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA
1/3 SZKLANKI WODY MINERALNEJ GAZOWANEJ LUB ZWYKŁA WODA
MASŁO LUB OLEJ ROŚLINNY (DO SMAŻENIA NALEŚNIKÓW)
NADZIENIE:
POŁÓWKA ARBUZA
1/2 SZKLANKI OCTU BALSAMICZNEGO
RUKOLA
250 GRAM SERA BIAŁEGO (CHUDY LUB PÓŁ TŁUSTY)
OLIWA
SÓL I PIEPRZ
Sposób przygotowania:
PRZESIAĆ MĄKĘ, DODAĆ MLEKO, JAJKA, SÓL, SODĘ I 2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA.
ZMIKSOWAĆ I ODSTAWIĆ NA OKOŁO 30 MINUT.
PRZED SAMYM SMAŻENIEM DODAĆ DO CIASTA WODĘ, OKOŁO 1/3 SZKLANKI (CIASTO NIE MOŻE BYĆ ZA GĘSTE, BO BĘDZIE SIĘ CIĘŻKO ROZPROWADZAŁO PO PATELNI).
ROZGRZAĆ PATELNIĘ I SMAŻYĆ NA MAŁEJ ILOŚCI MASŁA LUB OLEJU ROŚLINNEGO.
Z POŁÓWKI ARBUZA ODCINAMY SKÓRKĘ I Z MIĄŻSZU WYCINAMY TYLE KWADRATÓW ILE NALEŚNIKÓW ( OKOŁO 6 ) GRUBOŚCI OKOŁO 1 - 1,5 CM. USUWAMY PESTKI.
KAWAŁKI ARBUZA SKRAPIAMY OLIWĄ I UKŁADAMY NA ROZGRZANEJ PATELNI DO GRILLOWANIA. GRILLUJEMY OSTROŻNIE Z OBU STRON.
DO RONDELKA WLEWAMY OCET BALSAMICZNY I STAWIAMY NA PALNIK. CZEKAMY, AŻ OCET SIĘ ZREDUKUJE I BĘDZIE MIAŁ POSTAĆ SYROPU.
SER BIAŁY ROZDRABNIAMY NA KAWAŁECZKI - (NAJLEPIEJ PRZED PODANIEM WŁOŻYĆ GO NA PARĘ CHWIL DO LODÓWKI, BĘDZIE LEPIEJ SIĘ ROZDRABNIAŁ).
NA GOTOWE NALEŚNIKI UKŁADAMY RUKOLĘ, GRILLOWANEGO ARBUZA , POSYPUJEMY SEREM - DOPRAWIAMY PIEPRZEM I SOLĄ I ZNÓW DAJEMY RUKOLĘ, POLEWAMY SOSEM BALSAMICZNYM. SKŁADAMY W KWADRATY I ZNÓW SKRAPIAMY SOSEM Z OCTU BALSAMICZNEGO.
MOŻEMY RÓWNIEŻ ZROBIĆ TO W POSTACI TORTILLI I ZWINĄĆ NALEŚNIK Z CAŁĄ ZAWARTOŚCIĄ - WTEDY TRZEBA POKROIĆ W PASECZKI GRILLOWANEGO ARBUZA, A RESZTA JAK WYŻEJ. TO JAK PODACIE ZALEŻY OD WAS I WASZEJ POMYSŁOWOŚCI.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.