Przepisy: Kuchnie świata
Omlet
- łatwe
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia włoska
Koszt przygotowania: tanie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: nabiał
Okazje: inne
Sposób przygotowania: smażone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
6 jajek
5 łyżek parmezanu
pietruszka
oliwa extra vergine
sól i pieprz
5 łyżek parmezanu
pietruszka
oliwa extra vergine
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Roztrzepać jajka z solą i z pieprzem.
Dodać drobno posiekaną pietruszkę oraz parmezan i wymieszać trzepaczką.
Wylać masę jajeczną na patelnię z powłoką nieprzywierającą, natłuszczoną oliwą i usmażyć na średnim ogniu z obydwu stron.
Aby odwrócić omlet na drugą stronę bez używania łopatki, należy
wykonać gwałtowny ruch patelnią do przodu, a omlet odwróci się na drugą stronę nie rozrywając się.
Dodać drobno posiekaną pietruszkę oraz parmezan i wymieszać trzepaczką.
Wylać masę jajeczną na patelnię z powłoką nieprzywierającą, natłuszczoną oliwą i usmażyć na średnim ogniu z obydwu stron.
Aby odwrócić omlet na drugą stronę bez używania łopatki, należy
wykonać gwałtowny ruch patelnią do przodu, a omlet odwróci się na drugą stronę nie rozrywając się.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.