Przepisy: Kuchnie świata
Osterbrot (Chleb wielkanocny)
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia austriacka
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: obiad, podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
500 ml mleka (letniego)
80 g drożdży
120 g tłuszczu (najlepiej smalec wymieszany z margaryną)
120 g cukier
1 jajko
2 żółtka
rum
cytryna
trochę białego wina
1,20 kg pszennej mąki
1,50 łyżeczki soli
1 żółtko do posmarowania
Sposób przygotowania:
Następnie dodać mąkę z solą i wyrobić gładkie ciasto.
Włożyć je do naczynia, przykryć ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu.
Po ponownym wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść, formować następnie bochenki lub strucle.
Umieścić w foremkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić ponownie do wyrośnięcia.
Posmarować następnie wierzch roztrzepanym żółtkiem i piec ok. 40 min. w temperaturze 180 °C.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.