Przepisy: Kuchnie świata
Osterlamm (Wielkanocny baranek)
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia austriacka
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Okazje: Wielkanoc
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
3 jajka
130 g cukru pudru
szczypta soli
cukier waniliowy
pół cytryny (otarta skórka)
130 ml oleju
130 g mąki
pół opakowania proszku do pieczenia
130 ml ajerkoniaku
130 g cukru pudru
szczypta soli
cukier waniliowy
pół cytryny (otarta skórka)
130 ml oleju
130 g mąki
pół opakowania proszku do pieczenia
130 ml ajerkoniaku
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę i proszek do pieczenia.
Oddzielić żółtka od białek. Wymieszać dokładnie żółtka z 70 g cukru pudru, solą, cukrem waniliowym i otartą skórką z cytryny. Potem dodać mąkę z proszkiem. Roztrzepać powoli olej.
Z białka i pozostałej ilości cukru pudru ubić sztywną pianę.
Dodać do rozmieszanego oleju ciasto, ajerkoniak, a na koniec - powoli mieszając - pianę.
Foremki w kształcie baranków wysmarować olejem i wysypać mąką. Wlać do nich ciasto i piec w temperaturze 170°C na dolnej półce ok. 32 min.
Po upieczeniu zostawić w piekarniku jeszcze na 10 min. Zamiast ajerkoniaku można użyć gęstego soku brzoskwiniowego, jabłkowego lub morelowego.
Oddzielić żółtka od białek. Wymieszać dokładnie żółtka z 70 g cukru pudru, solą, cukrem waniliowym i otartą skórką z cytryny. Potem dodać mąkę z proszkiem. Roztrzepać powoli olej.
Z białka i pozostałej ilości cukru pudru ubić sztywną pianę.
Dodać do rozmieszanego oleju ciasto, ajerkoniak, a na koniec - powoli mieszając - pianę.
Foremki w kształcie baranków wysmarować olejem i wysypać mąką. Wlać do nich ciasto i piec w temperaturze 170°C na dolnej półce ok. 32 min.
Po upieczeniu zostawić w piekarniku jeszcze na 10 min. Zamiast ajerkoniaku można użyć gęstego soku brzoskwiniowego, jabłkowego lub morelowego.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.