Przepisy: Kuchnie świata
Osterpinze czyli ciasto drożdżowe
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia austriacka
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: obiad, podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: wegetariańska
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Okazje: inne
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
1/2 kg mąki
1/4 l mleka
80 g cukru pudru
120 g masła
2 żółtka
1 jajko
sól
szczypta gałki muszkatołowej
otarta skórka z cytryny
2 łyżki rodzynek
masło do smarowania blachy
1 żółtko
Sposób przygotowania:
Namoczyć rodzynki.
Ubić masło z żółtkami, następnie wymieszać to z jednym całym jajkiem, cukrem pudrem, solą i aromatem, a potem dodać mąkę, wyrośnięte drożdże i resztę mleka stale mieszając aż do pozbycia się grudek.
Dodać odsączone rodzynki, wymieszać.
Uformować z ciasta kulę, ułożyć na wysmarowanej blasze, przykryć i odstawić by wyrosło.
Posmarować je z wierzchu roztrzepanym żółtkiem, naciąć głęboko w trzech miejscach i odstawić na kolejne 15 minut, by ponownie wyrosło.
Rozgrzać piekarnik do około 170 ° C i piec około 30 minut.
W niektórych rejonach Styrii, pod koniec pieczenia umieszcza się w nacięciach gotowane na półtwardo jajka i tak piecze jeszcze 2-3 minuty.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.