Osterpinze czyli ciasto drożdżowe

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia austriacka

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, podwieczorek, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wegetariańska

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: inne

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

30 g drożdży
1/2 kg mąki
1/4 l mleka
80 g cukru pudru
120 g masła
2 żółtka
1 jajko
sól
szczypta gałki muszkatołowej
otarta skórka z cytryny
2 łyżki rodzynek
masło do smarowania blachy
1 żółtko

Sposób przygotowania:

Drożdże wymieszać z łyżką mąki, 3-4 łyżkami mleka i jedną łyżeczką cukru i odstawić do wyrośnięcia.

Namoczyć rodzynki.

Ubić masło z żółtkami, następnie wymieszać to z jednym całym jajkiem, cukrem pudrem, solą i aromatem, a potem dodać mąkę, wyrośnięte drożdże i resztę mleka stale mieszając aż do pozbycia się grudek.

Dodać odsączone rodzynki, wymieszać.

Uformować z ciasta kulę, ułożyć na wysmarowanej blasze, przykryć i odstawić by wyrosło.

Posmarować je z wierzchu roztrzepanym żółtkiem, naciąć głęboko w trzech miejscach i odstawić na kolejne 15 minut, by ponownie wyrosło.

Rozgrzać piekarnik do około 170 ° C i piec około 30 minut.

W niektórych rejonach Styrii, pod koniec pieczenia umieszcza się w nacięciach gotowane na półtwardo jajka i tak piecze jeszcze 2-3 minuty.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012