Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Pianki marshmallow

  • średnie
  • do 30 min

Jaka?: Kuchnia Ameryki Północnej

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: wegetariańska

Głowne składniki: nabiał , owoce,

Okazje: urodziny

Sposób przygotowania: grillowane, z grilla,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

4 banany
4 łyżki stołowe soku z cytryny
225 g pianek marshmallow
1/2 szklanki masła
2/3 szklanki cukru trzcinowego
1/3 szklanki syropu kukurydzianego
4 łyżki stołowe gorącej wody
opakowanie małe bezy
opakowanie lodów

Sposób przygotowania:

Pokroić banany w kostkę w duże kawałki i moczyć w soku z cytryny, by zapobiec brązowieniu. Nabić kawałki bananów na przemian z piankami marshmallow na szpikulce do szaszłyków lub bambusowe patyczki, nabijając 2 kawałki pianki i 1 kawałek banana na każdy szpikulec. Przygować masę kajmakową. Rozpuścić masło, cukier i syrop w małym rondelu. Dodać gorącą wodę i wymieszać na gładką masę. Nie doprowadzać do wrzenia, w przeciwnym razie masa będzie miała konsystencję toffi. Trzymać masę w cieple na skraju grilla, mieszając od czasu do czasu. Piec szaszłyki na węglach przez 30-40 sekund, stale obracając, tak by pianka marshmallow roztopiła się i zrumieniła. Podawać w miseczkach bez szpikulców od szaszłyków, przykryte bezą z gałką lodów i polanymi odrobiną masy kajmakowej dla lepszej dekoracji można również pokroić na mniejsze kawałki banany. Dla czterech porcji wystarczy zużyć połowę masy a resztę można wykorzystać później.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012