Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Pieczywo ze skwarkami

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: śniadanie, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: inne

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

750 g miałkiej maki
3/8 l mleka
drożdży
2 jajka
sól

Sposób przygotowania:

Do naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy mleko z drożdżami. Roztrzepujemy żółtka, solimy. Jeśli ciasto będzie gęste, dodajemy jeszcze trochę mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Potem rozwałkowujemy, smarujemy zmielonymi skwarkami. Następnie postępujemy jak z ciastem maślanym – składamy, 3 razy wałkujemy i wykrajamy kwadraty. Smarujemy jajkiem i na natłuszczonej blasze pieczemy.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012